Reggeli rituálé

(Videóval)

Reggeli rituálé

azaz a “Morgen kreis” vagyis a reggeli kör

A reggeli kör fontos eleme nálam a mindennapoknak. Ilyenkor a csoport összegyűlik, körben leülünk és megbeszéljük az aznapi programot, teendőket, kívánságokat illetve a gyerekek és számomra fontos dolgokat.
Ilyenkor mindenki szóhoz juthat, természetesen aki akar.

Mire jó a reggeli kör?

 • Csoportlégkört alakít ki, növeli az összetartozás érzését
 • A mindennapi (heti többszöri) rituálé biztonságérzetet ad az új gyermekeknek, illetve az érzelmileg támogatásra szorulóknak. Mindamellett egy biztos pont amihez a gyermekek alkalmazkodni tudnak.
 • A gyermekek információt kapnak a történésekről (beteg-e valaki, mi az ebéd, mit fogunk csinálni, stb), én információt kapok a gyermekekről a nap elején (milyen a kedve, mennyire motivált, mi mozgatja, mihez van kedve, stb)
  Ez nagyon fontos a későbbi pedagógiai munkában, mert megértem pontosan, hogy a gyermekeknek aznap mire van szükségük, helyzetorientáltan tudok dolgozni.
 • A körben ülés fejleszti a gyermek- gyermek és gyermek -óvónő közötti interakciót
 • A participáció gyakorlásával a gyermekek megélik a demokráciát (Participáció? Katt ide a részletekéért)
 • Minden gyermek értékesnek érzi magát azáltal, hogy meghallgatom és komolyan veszem. A meghallgatottság érzése növeli az önbizalmat és önbecsülést.
 • Új játékokat, dalokat tanulunk és ismételjük a már ismerteket. Természetesen a gyerekek épp úgy beleszólhatnak abba, hogy mit énekeljünk, mint én is. A dalok és apró játékok kiválasztása közösen történik a legtöbb esetben.
 • A reggeli rituálé mindennap ugyan az, de mégis mindig más.
 • A gyermekek akik nem tudják magukat kifejezni még, kártyák, dobókockák segítségével kívánhatnak vagy sorsolhatnak ki egy-egy éneket vagy játékot.

Akkreditált képzés

A demokratikus nevelésről, azaz a participációról többet szeretnél megtudni? 
Jelentkezz most a 30 órás, akkreditált képzésemre, ahogy olyan tudást kaphatsz, amiről a főiskolán sem tanulnak a diákok. 

 • 100% online
 • 30 pontot ér
Részletek itt

Itt találhatod a videót a Morgen Kreis-ról és ötletet, hogy milyen énekkel lehet kezdeni (németül).
A videó természetesen egy jelenlegi állapot, folyamatosan változik és alakítjuk a gyerekekkel.
Remélem, hogy tetszik és tudjátok használni!

Mindent INGYENESEN készítek el és osztok meg veletek. Ezen nem is tervezek változtatni, Célom a családi és óvodai élet segítése.

Amennyiben tanácsadásra van szüksége az intézményeteknek, forduljatok hozzám bizalommal! Katt IDE

Más bejegyzéseim hasonló témákban:

A sikeres kommunikáció nem (csak) nyelvhez kötött

A májusi Gordon szakmai konferencia egyik előadójaként a nemzetközi családokkal való együttműködésről tartottam egy előadást, melynek főbb gondolatait szeretném veletek…

Read More

Van választása egy óvodásnak?

Online felmérés a gyermeki döntéshozatalról az óvodai jelek tekintetében -2022- Az Óvodai Nevelés folyóirat, módszertani szaklap  2022 novemberi lapszámában publikálva Az online…

Read More

Az önreflexió fontossága már óvodás korban

Nem tetszett a mai nap! – a véleményformálás képessége már a legkisebbeknél is fontos kompetencia A különböző nézetekkel rendelkező emberek…

Read More

Comments 6

 1. […] Mi a “reggeli kör”? Olvass itt utána […]

 2. […] a pénteki reggeli kör alatt megkérdeztem a gyerekeket:– Van valakinek valami ötlete, hogy mit lehetne még a […]

 3. […] beszélgetés és a kívánságaik a tervezett programba való beleszövése is participáció.)A reggeli kör alatt beszélgettünk arról, hogy milyen állatok élnek az erdőben és melyikek alszanak téli […]

 4. […] kör naponta 15-25 percet vesz igénybe. A “Reggeli körhöz” hasonló a lefolyása. A reggeli körről ITT olvashatsz többet.Ilyenkor az egész csoport körben ül, meggyújtjuk az adventi koszorút, éneklünk, felolvasok […]

 5. […] a pénteki reggeli kör alatt megkérdeztem a gyerekeket:– Van valakinek valami ötlete, hogy mit lehetne még a […]

Comments are closed.