Szabad és vezetett játék

A mai előadásom témája a szabad játék volt. Legfőképpen azt a tényt boncolgattam, hogy a szabad játék egy önfejlesztő folyamat, ezért ennek kell a legfontosabb részének lennie a gyermek életének.

Volt már úgy, hogy valami klassz dolgot kitaláltál a gyerekeknek, de nekik nem volt kedvük hozzá? Vajon miért?

A felnőttek tudást akarnak átadni és a gyermekkel jó dolgokat szeretnének közösen megélni, de valahogy mégsem sikerül. Sajnos sok esetben a felnőtt által kezdeményezett játék pont ellenkező hatást ér el, mint amit a felnőtt jóhiszeműen eltervezett: a tanulási folyamat felszínesé és unalmassá válik, a gyermek motiválatlan lesz a játék közben.

A felnőtt által vezetett foglalkozás, vagy a felnőtt által kezdeményezett játékos tanulás soha nem olyan eredményes, mint a szabad játék. Egyszerű okból: nem gyermek által jön létre a játékhelyzet, így nem tükrözi a gyermek igényeit 100 százalékban. Ha azt szeretnénk, hogy a gyermekek motiváltan és jókedvvel, ne pedig muszájból tanuljanak, forduljunk feléjük és nézzük meg, hogy mik az aktuális igényeik. A megfigyelés után teremtsünk megfelelő körülményeket a szabad játékra és hagyjuk őket szabadon játszani.

Miért is fontos az a nézet, hogy a gyermek önmagát fejleszti a játék által?

Azért, mert így a felnőtt a kísérője lesz a fejlődési folyamatoknak, nem pedig előidézője. A felnőtt passzív, a gyermek aktív részvevője a saját fejlődési folyamatainak.

A felnőtt a gyermeki szabad játék megfigyelésével ismeri fel azt, hogy milyen körülményeket kell megteremtenie az önfejlesztő folyamatok támogatására. Azaz nem feladatot ad és tudást közöl, hanem támogat, hogy a gyermek a tudást maga szerezze meg.

Miért fontos, hogy a gyermek a szabad játék által tanuljon és ne a vezetett foglalkozások alkalmával?

Nézzünk tehát néhány példát:

Nem szabad játék – a tudásátadást a felnőtt kezdeményezi, a játék kötelező, a felnőtt kérésére történik- – > nem a gyermek igényeihez igazodik, rontja </emia belső motivációt és nem fenntartható tudást eredményez

Igazi szabad játék – a gyermek az új információkat maga szerzi meg és alkalmazza – – > erősödik a belső motiváció és a tudás iránti vágy, fenntartható fejlődést ereményez.

Mint a fenti példákban is látszik, egy új nézet jelenik meg a mindennapokban. A gyermek, egy önfejlesztő egyéniség, akinek közvetlenül nincs szüksége a felnőttre ahhoz, hogy fejlődjön. A példamutatásra van csak szüksége, amelyből el-el les dolgokat és beépíti a játékába. A szabad játék biztosítja számára az önfejlesztéshez szükséges összes lépést. A felnőtt “csak” a támogatója a gyermek fejlődésének.

Minden gyermek tudja, hogy mire van éppen szüksége. A szabad játékot pedig úgy alakítja, hogy testi és lelki szükségleteit kielégítse.

Mi tehát akkor a felnőtt feladata?

Hogy tetszett ez a bejegyzés?

Mindent INGYENESEN készítek el és osztok meg veletek. Ezen nem is tervezek változtatni, Célom a családi és óvodai élet segítése.

Íme néhány kép az eredeti (német nyelvű) előadásomból:
http://www.wertvollekommunikation.com

Előző bejegyzéseim hasonló témákban:

Comments 2

  1. […] A szabad játék és vezetett játék összehasonlításáról már írtam korábban. Vagyis arról, hogy mi történik a gyermekekkel szabad játék közben és miért tartom annyira fontosnak. Amennyiben olvasnál ebben a témában tovább, kattint IDE. […]

  2. […] Olvass tovább a szabad játékról… […]

Comments are closed.