Milyen is az élet Németországban?

Ebben a cikkben elmesélem, hogy milyen is az élet(em) 2021-ben, itt ahol én dolgozom.
Milyen környezetben, milyen feltételekkel, hogyan is dolgozom, mint óvónő.
Milyen is az élet Németországban?

Azzal is kezdem, hogy én sosem unatkozom!
A napjaim sokfélék, izgalommal és kihívással telik, van bőven tennivaló. Ettől függetlenül sosem érzem azt, hogy túl lennék hajszolva vagy ki lennék használva. Az életem szerényen, de kiegyensúlyozottan és tervezhetően telik minden szempontból.

Óvodapedagógusi feladataim nagyvonalakban:

Amennyiben véleményedet kinyilvánítanád, kérésed/ kérdésed lenne hozzám vagy volna megjegyzésed a bejegyzéssel kapcsolatban, lentebb megteheted.

Előző bejegyzéseim hasonló témákban:

Comments 2

 1. Szia! Óvónökepzöbe járok Münchenben, es meglepetten olvastam hogy a berlini modellt hasznaljatok a beszoktatashoz. A müncheni sokkal gyermekcentrikusabb, nem beszelve arrol, hogy a szülöket is atsegiti a tranzicó idöszakan; aktivan reszt vesznek benne, mig a berlini modellben csak passziv szerep jut nekik. Az beszoktatas elsö fazisa hoszabb ideig tart, de nem valasztjak mar el a 4. napon a gyermeket a szülötöl. Amig oda elerkezik az mar a Vertrauensbasis, es addigra optimalis esetben kialakult a bizalom a Fachkraft es Kind között. Ezert is tanuljuk ugy, hogy a müncheni az ökopsychologisch begründete modell, a berlini pedig a bindungstheoretisch..
  Valaszodat varva, üdvözlettel, Angelika

  1. Kedves Angelika!
   Köszönöm az értékes kommented.
   Nekem az óvodám koncepciójában a Berlini modell szerepel, mint kiindulási alap. Ettől függetlenül nem tartunk be mindent a leírtak alapján, a gyermekek igényeihez igazodunk. De tény és való, hogy a beszoktatás csak délelőtt valósul meg és hangsúlyt a pedagógus-gyermek kapcsolatának kialakítására helyezzük. A Müncheni modell a gyermek-gyermek kapcsolatra alapszik, ami az én tapasztalataim alapján a beszoktatás végén tud megvalósulni, miután a gyermek a pedagógust teljes mértékben elfogadta. Nem minden esetben, de többnyire ez a jellemző.
   Az, viszont a Müncheni alapján van nálunk is, hogy a szülők az első héten aktívak, nem kérjük meg a háttérbe vonulásra, bíztatjuk őket is a közös játékra. Véleményem szerint, ha a szülő kényelmesen érzi magát, a gyermek is biztonságban tudja magát az új környezetben.

   Mindent összevetve nem ragaszkodom feketén fehéren a Berlini modellhez, de a mi óvinkban is (mind sok másikban is és mind a Tagesmutteroknál is) ez az elterjedtebb Eingewöhnungsmodell ezen a környéken.

Comments are closed.