Gomba és Almafa játék

Kompetenciák fejlődésének megyfigyelésére

Ez a saját készítésű játék a kompetenciák és részképességek megfigyelésére szolgál.

Pontosabban arra, hogy mi az amit a gyermek már tud. A már meglévő tudásra és ismeretekre összpontosítok, nem a hiányosságokra.
Gomba és Almafa játék

Mivel ezzel a játékkal egyesével és nem csoportosan játszunk, és évente csak párszor veszem elő, így a gyerekek mindig nagyon szívesen játszanak vele, mert “valami különleges”.

A játék alatt tudatosan teremtek kihívó helyzeteket a gyermek számára, hogy minél több mindent megtudjak figyelni. Amikor rajtam a sor, előfordul hogy tévesztek, elfelejtek gurítani a kockával, viccelődök, halkabban vagy más stílusban beszélek, kevéssé ismert szavakat használok, motiváltnak ill. motiválatlannak mutatom magam és egyik körben hagyom nyerni, másikban nem.

A kihívó helyzetekre való reakció a gyermektől információ nekem, amit dokumentálok. Minden erősségét és gyengeségét feljegyzem a gyermeknek, így kapok teljes képet róla.

Hogy milyen kompetenciák meglétét és fejlődési szintjét figyelem meg

Kompetenciák: magabiztosság és döntéshozatali képesség

Ezután megkérem, hogy írja le nekem, hogy néz ki a gomba: színek és tapintás. Ezután viccelődve megkérdezem, bele szeretne-e harapni, meg lehet-e enni. Miért nem?
Kompetenciák: Beszédértés, nyelvi képességek

Az első játékot dobókockával játsszuk. Amennyit gurítunk, annyi pöttyöt kell a gombára tenni.

A csel a játékban, hogy a gyermek észre veszi-e ill. hány kör után veszi észre, hogy ha már van 2 pötty a gombán és 3-at gurított, akkor a gombát “csak” ki kell egészíteni és nem újból 3-at kell rátenni. Ez a logikai gondolkodási folyamat hihetetlen tanulságos a számomra: ha a gyermek egyből felismeri a logikát benne illetve ha elmagyarázás után sem érti – mert mind a kettő előfordul. Ezt a játékot kérdésekkel egészítem ki: Kinek van több pötty a gombáján? Van 2 pötty a gombámon, de hármat szeretnék: mennyi kellene most gurítanom? Stb.
Kompetenciák: önfegyelem, magabiztosság, matematikai és logikai képességek: számolás, mennyiségi következtetés, feladatmegoldási sebesség, olvassa-e vagy számolja a dobókockát

Ezután a játékot “nyereségért” játsszuk. Az nyer, akinek először lesz 1 vagy 6 pötty a gombáján
Kompetenciák: kudarctűrő képesség, stressz kezelési képesség

húzunk egy – egy kártyát és annyi pöttyöt kell a gombára tenni, amennyi a kártyán lévő gombán van. A játék szinte ugyan az, mint a dobókockás, viszont itt a pöttyöket számolni kell (nem tudja leolvasni olyan könnyen, mint a dobókockánál) majd emlékezni mennyit számolt és annyi pöttyöt tenni. A kis filc pöttyök tapadósak (finommotorikát is nézem, az ujjak mozgását), nem lehet gyorsan rakni őket, így a gyermeknek szüksége van koncentrációs és emlékezőképességre egy viszonylag hosszú időtartamig. A gomba törzsén piciben ott az írott szám is, a figyelmesebb gyerekek ezt felismerik és nem számolják a pöttyöket
Kompetenciák: koncentráció, megfigyelési képesség, ábraolvasás, türelem

A harmadik játék a gyermek fantáziájára van bízva. Megkérdezem, hogy eszébe jut-e egy olyan játék amit a gombával, pöttyökkel, dobókockával vagy kártyával lehetne játszani.
Kompetenciák: kreativitás, verbális kifejezés, nyelvhasználat

Mint látni lehet, egyetlen kis egyszerű játék rengeteg információt hordoz a gyermek személyiségéről és kompetenciáiról.

Ne gondoljuk tehát azt, hogy ez másképpen lenne egy egyszerű szerepjátékkor vagy egy udvari kergetőzéskor. A gyermekek a legegyszerűbb dolgok alkalmával is több kompetenciát fejlesztenek, mint azt mi gondolnánk.

Erre hivatkozva mondom mindig azt a szülőknek és pedagógusoknak az előadásaimon: csak hagyd játszani! Nem kellenek fejlesztő foglalkozások és füzetek, nem kellenek drága programok és kirándulások, sem pedig vezetett, célirányos foglalkozások: amire szükségük van a teljes személyiségfejlődéshez az az idő és lehetőségek. Na meg persze, hogy bízzunk bennük!

A szabad játék és vezetett játék összehasonlításáról már írtam korábban. Vagyis arról, hogy mi történik a gyermekekkel szabad játék közben és miért tartom annyira fontosnak. Amennyiben olvasnál ebben a témában tovább, kattint IDE.

Ha tetszett a “Gomba és almafa” játék és a kompetenciák kiemelése a játékmegfigyelés folyamán, kérlek “Like”-old a bejegyzésem. A kommenteket is szívesen fogadom!

Előző bejegyzéseim hasonló témákban:

5 tanács a szülői értekezlet sikerességéhez

Kezdőknek és újrakezdőknek A gördülékeny óvodai mindennapokhoz elengedhetetlenül szükséges, hogy az óvoda személyzete jó kapcsolatot ápoljon a szülőkkel. Szándékosan nem…

Read More

Az önreflexió fontossága már óvodás korban

Nem tetszett a mai nap! – a véleményformálás képessége már a legkisebbeknél is fontos kompetencia A különböző nézetekkel rendelkező emberek…

Read More

Kóstoltatás, erőltetés és Gyermekjogok

Biztos vagyok benne, hogy minden óvodapedagógus és szülő számára fontos, hogy a gyermekek megfelelő mennyiségű és minőségű, vitaminokban és ásványi…

Read More