Demokrácia a mindennapokban

Ezzel a bejegyzéssel szeretnék egy újabb példát hozni a demokratikus nevelésre és a gyermekjogok érvényesítésére a mindennapjaimból. Minden nap van lehetőség a gyermeki véleményt figyelembe venni! Minden nap egy lehetőség a participációra, azaz a közös döntéshozatalra.

Mivel számomra fontos, hogy a tervezett program mellett erősen érvényesüljön a gyermekek kívánsága és a döntéshez való joga, így megkérdeztem őket, hogy mivel szeretnék a fennmaradó időt tölteni. Az egyik reggeli kör alatt “brain-storming”-ot tartottunk, azaz ötleteket gyűjtöttünk.

A következő listát állítottuk össze:

  • Fagyizás
  • Waffel (gofri) sütés
  • Barkácsolás
  • Buborék fújás
  • Sütés
  • Séta az erdőben

A listából több dolgot már kipipáltunk. A következő teljesítendő kívánság a Waffel, azaz gorfi sütése.

Szerettem volna egy sós receptet kipróbálni, de nem voltam benne biztos, hogy a gyerekek is nyitottak rá. Így hát a gyermekeket megkérdeztem, hogy mit gondolnak róla, majd közösen döntöttünk.

A reggeli kör alatt a kör közepére tettem a papírt, amin képpel szemléltettem, hogy melyik kettő közül lehet választani: sós vagy édes.

Ez a fajta kavicsos szavazás is a participáció egyik formája.

Ezután kavicsokkal szavaztak a gyerekek, hogy melyiket szeretnék enni.

Egyértelműen látszik, hogy ők nem azt szeretnék, amit én elgondoltam

Így hát elfogadtam a döntésüket és holnap édes Waffelt sütünk közösen.

Mint a példa is mutatja, a demokrácia óvodai megjelenése és a gyermeki jogok komolyan vétele csak is a pedagógus hozzáállásán múlik.
Sokszor egy egészen apró cselekedet is sokat nyom a latba.

“A szavazással, azaz a gyermeki vélemény komolyan vételével erősödnek a perszonális (személyes) kompetenciák, azaz az önbizalom (szavazni merek), önfegyelem (várok, amíg szavazhatok), döntésképesség (el kell döntenem mire szavazok, vajon jól döntök-e), felelősségtudat (fontos, hogy hogyan döntök), Tűrőképesség (elviselem, hogy nem az én szavazatom nyert), optimizmus (lehet nem az én szavazatom nyert, de ez is biztos jó lesz)”
Idézet a “Titkos szavazás” bejegyzésből. Ha elolvasnád a cikket, kattints IDE.

Ha tetszett a demokrácia megjelenésének ezen formája az óvodai életben, kérlek “Like”-old a bejegyzésem. A kommenteket is szívesen fogadom!

Előző bejegyzéseim hasonló témákban:

Comment 1

  1. […] A demokratikus pedagógiai módszerekről több másik bejegyzésemben már írtam, hétköznapi példákkal szemléltetve. Ezeket itt olvashatod el:*Titkos szavazás *Focilázban a csoport *Gofri sütés*Bátorságpróba […]

Comments are closed.