Bátorságpróba az iskolába készülőknek

Mutprobe für die Vorschulkinder

Az iskola felkészítő év nálunk mindig izgalmasan telik. Ilyenkor az összes csoport nagyjai a “Vorschulkind”-ek hetente 1x összegyűlnek és egy külön nekik előkészített programsorozatban vesznek részt. Nálunk vegyes csoportok vannak és így történik meg az iskolai felkészítés.

A programsorozat kisebb-nagyobb projektekből áll, amit a különböző csoportok pedagógusai szoros együttműködésben terveznek és szerveznek meg. Mivel óvodánk egyik alappillére a participáció, azaz a gyermekek döntésekbe való bevonása, így nem csak a pedagógusok egymás között tervezik meg a kompetenciákra épülő fejlesztést, hanem a gyermekeket bevonva készítik el a programsorozatot.

A legelső találkozón “Brain-storming”-ot tartottunk a gyerekekkel, hogy pontosan mihez is lenne kedvük az óvoda utolsó évében. Majd a pedagógusok összeülve a gyerekek ötletei alapján megtervezik a programot. A gyermekek kívánságait idén 100%-ban sikerült figyelembe vennünk, minden fejleszteni kívánt készséget bele tudtunk vonni a gyerekek ötleteibe.

Az ez évi kívánság listán szerepelt:

Az én projektem a bátorságpróba lett. Az én feladatom ennek a projektnek a pontos megtervezése és lebonyolítása a 22 iskolába készülő gyermekkel. (Emellett egy Praktikantin is van mellettem, akinek a tervezés és lebonyolítás csínját – bínját igyekszem megmutatni.)

Mivel az óvodának van egy igen “ijesztő és sötét” pincéje, így adott a hely arra, hogy egy igazi bátorságpróbán vegyenek rész a “Vorschulkind”-ek. Ez a kis játék igazán jó alkalom volt arra, hogy a félelemről beszéljünk. A gyerekek az iskolában rengeteg olyan helyzettel fognak találkozni ami ismeretlen és ijesztő, így a személyes kompetenciák erősítése kifejezetten fontos ebben az időszakban. A bátorságpróba erősíti az önbizalmat és magukba vetett hitet, valamint jó példa arra, hogy milyen bátrak is valójában. Megtapasztalhatják, hogy nincsenek semmilyen félelmetes helyzetben egyedül, ott vannak egymásnak támasznak és együtt minden akadályt sikerült legyőzniük.

A projekt lebonyolításának első alkalmával beszélgetőkört tartottunk:

– Mi a félelem?
– Milyen létező dolgok vannak amitől félünk?
– Milyen dolgoktól félünk, ami nem létezik?
– Mit tudunk tenni egy olyan helyzetben, amikor félünk?
– Mi segít a félelem leküzdésében?
Majd a gyermek kapott egy világítós tetoválást, ami a másnapi bátorságpróba elengedhetetlen kelléke.

Sajnos a képek kevéssé adják vissza, a gyertyák felett “félelmetes” dolgok vártak kivilágítva.

A próbán már átesett és egy-egy mesekártyát megtaláló gyerekek a többiekre várva feladatot kaptak: el kellett készíteniük a saját bátorságpróba emléklapot, azaz a “Mutigkeitsurkinde” – t. Így a várakozási idő hasznosan telt és a gyerekek elfoglaltságot találtak, míg várakoztak a többiekre.

Módszernek a Kamishibai Theater-t használtam.

Előző bejegyzéseim hasonló témákban:

A sikeres kommunikáció nem (csak) nyelvhez kötött

A májusi Gordon szakmai konferencia egyik előadójaként a nemzetközi családokkal való együttműködésről tartottam egy előadást, melynek főbb gondolatait szeretném veletek…

Read More

Van választása egy óvodásnak?

Online felmérés a gyermeki döntéshozatalról az óvodai jelek tekintetében -2022- Az Óvodai Nevelés folyóirat, módszertani szaklap  2022 novemberi lapszámában publikálva Az online…

Read More

Az önreflexió fontossága már óvodás korban

Nem tetszett a mai nap! – a véleményformálás képessége már a legkisebbeknél is fontos kompetencia A különböző nézetekkel rendelkező emberek…

Read More

Comment 1

  1. […] A demokratikus pedagógiai módszerekről több másik bejegyzésemben már írtam, hétköznapi példákkal szemléltetve. Ezeket itt olvashatod el:*Titkos szavazás *Focilázban a csoport *Gofri sütés*Bátorságpróba […]

Comments are closed.