Gyermekjogok – magánélethez, magánszférához való jog

Gyermekjogok – magánélethez, magánszférához való jog

Unicef Gyermekjogi Egyezmény 16. cikk

Milyen érdekesek ezek a jogok. Nekünk felnőtteknek fontos, hogy a jogainkkal tisztában legyünk és azt ne sértse meg senki. Azonnal fel tudunk háborodni, ha valaki ráüt a fenekünkre az utcán, arcon puszil valaki akivel nem szeretnénk érintkezni, beleolvas a levelünkbe vagy olyan becenéven szólítanak amit nem szeretünk. Feljelentést is teszünk, ha valaki elveszi a dolgainkat, bejön a lakásunkba anélkül, hogy beengedtük volna, illetve zaklatásért feljelentünk másokat akik utánunk jönnek, holott megkértük, hogy ne tegye.

Azonban amikor a nagymama nem kap puszit az unokától, erősködik “Legyèl jò kisfiù ès adj egy puszit! Ha adsz egy puszit, választhatsz egy csokit.”. Amikor a gyermek az óvodai rajzát nem akarja megmutatni noszogatjuk, hogy “Ugyan már, az csak egy rajz”. Amikor egy vitatkozáskor a gyerek oda kiabál “Hagyjál békén, menj ki a szobából!” felháborodunk, hogy ezt mégis hogyan gondolja, és nem megyünk ki, “Nehogy már a gyerek mondja meg mit csináljak!”.

Ismerősek ezek a helyzetek?

Hogy is van a magánszférához való joggal, ha gyermekekről van szó?

A gyerekeknek nincsenek ilyen joguk?

Dehogynem! Az ENSZ közgyűlése 1989 november 20-án elfogadta a Gyermekjogi egyezményt, melyet 1991-ben Magyarországon is kihirdettek. A gyermekek beleszólási és részvételi jogukról már írtam korábban, ITT olvashatsz róla.

Hasonlóan a participációhoz, a gyermekeknek joguk van a magánszférához, azaz a magánélethez is.

“Jogi értelemben a magánszférához való jog része a névviseléshez, személyes adatok, magántitok és a jó hírnév védelméhez, valamint a családi élet, az otthon és a kapcsolattartás tiszteletben tartásához való jog.” 1

A Gyermekjogi Egyezmèny szerint minden gyermeknek, azaz már az óvodás, sőt a fiatalabb gyermekeknek is joga van a magánélethez és magánszférához!

Mint minden jog, akkor tud a magánélethez való jog érvényesülni, ha a felnőtt ezt a gyermeknek lehetővé teszi.

A felnőtt kötelessége a gyermekjogok védelme és biztosítása. Ahhoz pedig nekünk felnőtteknek tisztában kell lennünk, hogy a gyermekeket miként tudjuk ebben támogatni.

Miként tudja a felnőtt a legfiatalabb gyermeknek is a magánszférához való jogát teljesíteni?

Mit is jelent egy ilyen fiatal gyermeknél a magánszféra és magánélet?

A következő pontokban összeszedtem, hogy a hètköznapi èletben otthon ès az óvodai èlet keretein belül milyen èlethelyzetekben tudjuk a gyermekek magànèlethez jogàt biztosìtani ill. figyelembe venni:

(Ezen gyermekjog és gyermektitok tiszteletben tartása mindaddig lehetséges, míg a gyermek nincs veszélyeztetve. Erről később fogok írni)

A gyermekjogok komolyan vétele a felnőtt hozzáállásával kezdődik. Fontos, hogy tudjuk milyen gyermekjogok léteznek és azt is, hogy a hétköznapi életben milyen élethelyzetekben sérülnek ezek a jogok és hogyan lehet ezeket a jogokat támogatni és lehetővé tenni.

Előadásaim és kurzusaim pedagógiai témákban szervezem. A gyermekjogok minden alkalommal egy részét képezik az átadandó anyagnak. A résztvevő tapasztalt pedagógusok sok alkalommal meglepődnek, hogy mennyire sokrétű ez a téma és mennyire körültekintően is kell(ene) minden felnőttnek eljárnia. Az előadások utáni visszajelzésekből tudom, hogy ez az a téma, amit nem lehet elégszer megbeszélni, mindig van helye az önreflexiónak és mindig jót tesz a gyermekek szemével látni számunkra egyértelműnek vélt dolgokat.

Szeretnél részt venni a 2022-ben induló ONLINE előadásokon és szemináriumokon pedagógiai témákban? Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy rögtön értesülj mindenről.

Amennyiben szeretnél a csapatodnak és/vagy családodnak zárt körű online vagy személyes előadást, vedd fel velem a kapcsolatot IDE kattintva.

Német és magyar nyelvű internetes anyagok további információszerzéshez:

Schutz der Privatsphäre

Das in Arti­kel 16 der UN-Kin­­der­­rechts­­kon­­ven­­ti­on vor­ge­se­he­ne Recht des Kin­des auf Pri­vat­le­ben ent­spricht dem jeder­mann als all­ge­mei­nes Men­schen­recht gewähr­leis­te­ten ent­spre­chen­den Recht nach Arti­kel 17 des Inter­na­tio­na­len Pak­tes über bür­ger­li­che und poli­ti­sche Rech­te (UN-Zivil­­pakt). Da das Kind bereits nach den Bestim­mun­gen des UN-Zivil­­pak­­tes in sei­nem Pri­vat­le­ben geschützt wird, kommt dem Arti­kel…
weiterlesen

Előző bejegyzéseim hasonló témákban:

Comment 1

  1. […] hogy maguk legyenek. Akár egyedül szeretnének játszani, akár szomorúak vagy mérgesek. A gyerekeknek joguk van egyedül lenni, a bunkerban való biztonságos egyedülléttel biztosítjuk ezt a […]

Comments are closed.