Megint a gyerekek döntöttek!

Megint a gyerekek döntöttek!

A bejegyzéseim nagy része demokratikus témában írom, mert NAGYON fontosnak tartom a participációt. A participációval, azaz a gyermekek döntésekbe való bevonásával nem csak rengeteg kompetencia fejlődik, hanem a felnőtt- gyermek kapcsolat is erősödik.

Demokratikus nevelésről itt olvashatsz tovább

Participációról Itt olvashatsz tovább

Múlt héten az egyik gyermek, aki iskolába ment, hozott az óvodának ajándékba 3 komplett szett Playmobilt: kalózhajót legénységgel, rendőrkapitányságot és várat lovagokkal.

Mivel az én csoportomba járt a kisfiú, így a mi csoportunk választhatott először az óvodából, hogy melyiket szeretnénk megtartani a csoportszobánkba. Választhattam volna én is, sokkal gyorsabb és egyszerűbb lett volna. De én a gyerekekre bíztam a döntést.

Szívesen adom át a választást a gyermekeknek, pláne olyan témában, ami egyértelműen őket jobban érint, mint engem.

Itt hozzátenném, hogy legszívesebben én egyetlen Playmobilt sem engednék be a csoportomba, mert millió apró darabból áll, amit folyamatosan keresgélni kell. Na de a gyermekjogok már csak ilyenek: nem mindig az van, amit én szeretnék. 

A gyerekek imádják, így nekem alkalmazkodnom kell hozzájuk – mert ebben úgy gondolom tudok alkalmazkodni és nem származik senkinek sem kára belőle.

A választás a “reggeli kör” közben zajlott le a következők szerint:

Mi a “reggeli kör”? Olvass itt utána

  • Először megkérdeztem, hogy tudják-e, milyen ajándékot kaptunk.
  • Miután megbeszéltük, elővettem három jellemző darabot a készletekből és megkérdeztem őket, hogy tudják-e kicsoda és mit csinál a rendőr, a lovag és a kalóz.
  • Kitettem három fényképet a három játékszettről a kör közepére és megkértem 1-1 gyereket, hogy tegyék a figurákat a passzoló képhez.
  • Ezután levették az egyik cipőjüket és egyesével oda tették az a kép mellé, amelyiket kiszeretnék választani a három közül.
  • Miután megtörtént a választás, megszámoltuk a cipőket és levontuk a következtetéseket: Győzött a vár a lovagokkal!

Még néhány kép közelebbről:

Pár szóban összefoglaló, hogy milyen személyes kompetenciák fejlődnek a szavazás által:
A szavazással, azaz a gyermeki vélemény komolyan vételével erősödnek a perszonális (személyes) kompetenciák, azaz az önbizalom (szavazni merek), önfegyelem (várok, amíg szavazhatok), döntésképesség (el kell döntenem mire szavazok, vajon jól döntök-e), felelősségtudat (fontos, hogy hogyan döntök), Tűrőképesség (elviselem, hogy nem az én szavazatom nyert), optimizmus (lehet nem az én szavazatom nyert, de ez is biztos jó lesz)

A gyermekek megtanulják elfogadni más véleményét. Valamint szembesülnek egy nagyon fontos ténnyel (amit sokaknál még felnőttként is nehezen elviselhető): a barátság nem attól lesz jó, hogy mindenen egy véleményen vannak. Az igazi barátok megértik és elfogadják, ha egy- egy témában a másik máshogyan gondolkozik.

Előző bejegyzéseim hasonló témákban: