Mit is csináljunk a nemzetközi gyermeknapon?

Mit is csináljunk a nemzetközi gyermeknapon?

Mai rövid bejegyzésem mi más jegyében telhetne, mint a gyermekjogokéban

Ismét egy hétköznapi példán keresztül mutatom meg, hogy az óvodai életben milyen apróságokkal is lehet már a gyermekek jogait érvényesíteni, ha az ember tudatosan figyel rá.

Olvass tovább

November 20.-án nemzetközi gyermeknapot ünneplünk.

world children's day

Mivel számomra kifejezetten fontos a gyerekek beleszólási és véleménynyilvánítási jogát biztosítani, így megkérdeztem, hogy csinálnának-e valami különlegeset.

Ezeket a válaszokat kaptam:

  • “Menjünk fagyit enni!”
  • “Süssünk gofrit almaszósszal!”
  • “Menjünk el vidámparkba!”
  • “Nézzünk mesét és együnk közben süteményt!”
  • “Mi lenne, ha minigolfozni mennénk és pizzázni?”

Természetesen ezek az ötletek nagy része nem megvalósítható óvodai keretek között. A gyerekek jó kedvét és lelkesedését nem szeretem egy rögtön adott “nem lehet” – el letörni, így helyette a mondandójuk mögé pillantva ezt mondtam:

“Úgy látom nagyon szívesen ennétek valami finomságot a gyermeknapon. Szerintetek itt az óviban hogyan tudjuk ezt megvalósítani?”

Ezután jöttek a jobbnál jobb ötletek és megbeszéltük, hogy közös reggelit tervezünk.
Jó idő esetén a kertben piknikezünk, ha esik akkor a csoportszobában. Szigorúan a földön szeretnének enni a gyerkőcök

Mivel a participációt nem csak a gyerekekkel, de a szülőkkel is szeretettel gyakorlom, így bevonom őket most is az óvodai életbe: listát készítettünk a gyerekekkel, hogy ki és mit szeretne reggelizni, a szülők pedig felírhatják, hogy mivel tudnak hozzájárulni a reggelinkhez.

Érdekes, hogy nem múlik sokon a gyermekjogok komolyan vétele és megvalósítása, ha az ember figyel rá és tudatosan csinálja.

A gyermekeknek joguk van például döntést hozni és az őket érintő dolgokba beleszólni. Szerintem ez egy alapvető dolog, hogy újra és újra megkérdezem őket mit szeretnének csinálni és hagyom őket is tervezni. Attól, hogy felnőtt vagyok, nem kell nekem mindig a felelősséget vállalnom azért, hogy mi történjen. Én vállalom, hogy a kívánságaikat és terveiket biztonságosan, az életkoruknak megfelelően valósítsuk meg, de a tervezésért ők is felelősek.

Ki az aki kipróbálja a gyermekekkel való közös tervezést gyermeknap alkalmából???

Előző bejegyzéseim hasonló témákban:

Hogyan bánjunk negatív emberekkel

A pozitivitás alapvetően nagyon jó dolog és szükségünk is van rá. Legjobban ebben a nyavajás Corona helyzetben van szükségünk minden…

Read More

Demokratikusan nevelni nem könnyű!

De nem is nehéz és biztosan megéri! Az ingyenes konzultációs időpontra 2022-ben már ketten jelentkeztek. Az egyik beszélgetésből dokumentáltam egy…

Read More

Mese a hibák fontosságáról

“Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy anyuka és egy apuka, akik a világon mindennél jobban szerettek volna egy…

Read More