Amikor a pedagógus beteg…

Beteg a pedadódus?

“A beteg gyereknek otthon a helye!” – ki ne hallotta volna már ezt a mondatot. Minden pedagógus feladata az egészséges gyerekeket megóvni a fertőzésektől, így ha beteg gyermek jön az intézménybe, legtöbb esetben hazaküldik.

Mi a helyzet akkor, ha a pedagógus betegszik le?

Nos, tapasztalataim alapján, a helyzet siralmas.
Rengeteg óvodapedagógus és tanár dolgozik betegen. Íratlan szabály lett az, hogy “csak akkor maradok otthon, ha nagyon muszáj”. Az, hogy mit jelent a “nagyon muszáj” igen tág fogalom és sajnos ez a hozzáállás többet árt, mint használ.

Van az a mondás: “Bort iszik és vizet prédikál.”
Valahogy így van ez a betegségekkel is. Elvárják az intézményben dolgozók, hogy ne vigyenek beteg gyereket be, de ők sok esetben fittyet hánynak erre. Ez nem feltételezés, ez a tapasztalatom és ezt a panaszt sokat hallom a szülőktől is a tanácsadásaimon. 

Fontos gondolatok a betegen dolgozásról, ami mindenkire érvényes:

 • Aki betegen dolgozik lefertőz másokat. Igen, a gyerekeket is!
  Akinek “csak” egy kis náthája van és továbbadja, veszélyeztet vele másokat, mert nem lehet tudni, hogy az hogyan hat mások szervezetére.
 • Aki betegen dolgozik, nem tudja magát rendesen kipihenni!
  Így nagyobb az esélye, hogy rövid időn belül újra beteg lesz.
 • A beteg ember nem tud úgy teljesíteni, mint egy egészséges.
  Azaz a munka minőségének romlására megy. A pedagógus nem tud úgy és olyan minőségben a gyermekkel foglalkozni, mint kellene/szeretné.
 • Aki betegen dolgozik, rossz példa a gyerekek számára!
  Úgy gondolom ez a legfontosabb az egészben. Kifejtem, hogy miért.

Mit közvetít, ha azt látják, hogy a pedagógus betegen tanít/gondoz?

 1.  A munka fontosabb, mint a saját egészségem.
 2.  Teljesen helyénvaló betegen társaságba menni.
 3.  A betegséget nem kell megelőzni, elég kezelni.

Hogyan reagál a gyermek arra, ha ő megbetegszik?

 1. Nem tulajdonít neki különösebb jelentőséget, “az élet megy tovább”.
 2.  A saját szükségleteit és jóllétét háttérbe szorítja. Betegség esetén nem kérdés, hogy ez hátrányosan hat a személyiségfejlődésre (“Nekem el kell mindent viselnem”).

Mi ennek a pedagógusi viselkedésnek a következménye?

→ → Sem a gyerekek, sem a felnőttek nem veszik komolyan a betegségeket és azok lefolyását. Azaz folyamatosan azzal szembesülünk, hogy beteg gyerek jön/ küldenek az intézményekbe.

A pedagógusi példamutatás tehát betegség esetén is jelen van és fontos.

 

Azzal, ha a pedagógus betegen dolgozik, olyan példát mutat, ami sem az egyénnek, sem a környezetének nem jó. A társadalmi felelősségvállalás, mit szociális kompetencia nem a kívánt irányba fejlődik és a szülők joggal küldhetik a beteg gyerekeket az intézménybe. “Az óvónő is beteg, akkor nem mindegy, hogy ott van-e a gyerekem vagy sem?”

“Beteg embernek otthon a helye!”
Legyen ez az új mottó.

Igen, tudom. Nehéz a helyettesítés és nem szeretné senki a kollégáját túlterhelni. Pontosan tudom, mert én is óvó nő vagyok. Nekem is nehéz egyedül vinnem a csoportot, amikor a társam beteg. De tudom, hogy azzal, hogy gyógyulásra és otthon maradásra buzdítom (mert ő is bejön betegen dolgozni), úgy ő is könnyebben viseli a napokat, amikor én maradok otthon.
Ez egy adok- kapok játék, amiben akkor tudunk csak nyerni, ha összejátszunk!

Valószínűleg azért érezzük úgy, hogy a munka fontosabb, mint az egészségünk, és cserben hagyunk vele valakit, ha beteget jelentünk, mert gyermekként mi is ilyen példát láttunk és a mai napig a környezetünkben ez a hozzáállás a gyakori.

Villám- előadások online

Rövid és lényegre törő előadást keresel pedagógiai témában, amivel színesítheted az értekezleteteket és szélesítheted a munkatársak nézőpontját? Gondoltál már arra, hogy jó lenne nem csak a továbbképzéseken hallani egy-egy fontos témáról?

Nagyon nehéz a szemináriumokon hallottakat professzionálisan és félreértések nélkül átadni a munkatársaknak. Egyszerűbb ezt a feladatot tapasztalt előadóra bízni, akitől a villám-előadás végén kérdezni is lehet.

 • 100% online
 • az általad kívánt témában
 • az általad kívánt hosszúságban
 • a lényegre koncentrálva
 • nyomtatható anyaggal kiegészítve

Online???
Csak egy laptopra van szükség, amit mindenki lát és hall. Egy videóhoz hasonlóan megnézitek az előadást, majd élő beszélgetésben veszünk részt, ezért a videóval ellentétben:  reagálni és kérdezni is lehet. 

Hívj meg engem, dolgozzunk együtt!

Katt ide

Előző bejegyzéseim hasonló témákban: