Sünikék ősszel

A gyerekek kérésére a héten a süniket tanulmányoztuk.

Ezúttal egyszerűen érvényesítettem a gyerekek véleményformálási és beleszólási jogát, szimplán megkérdeztem, hogy mihez lenne kedvük. (A gyermekekkel való beszélgetés és a kívánságaik a tervezett programba való beleszövése is participáció.)
A reggeli kör alatt beszélgettünk arról, hogy milyen állatok élnek az erdőben és melyikek alszanak téli álmot.

Ezután megkérdeztem:

“Melyik állatról szeretnétek beszélgetni, mesét hallani és valamit vele kapcsolatban készíteni?”

A gyerekeket a körben egyesével válaszolhattak. A 14 főből 12-en sünit, 2-en pedig szarvast választottak.
Így a többség kívánsága teljesült: a heti témánk a süni lett.

A demokratikus pedagógiai módszerekről több másik bejegyzésemben már írtam, hétköznapi példákkal szemléltetve.
Ezeket itt olvashatod el:
*Titkos szavazás
*Focilázban a csoport
*Gofri sütés
*Bátorságpróba

A testnevelés foglalkozás fő eleme a “süni-menet” volt.

A bordásfalok között kb 30 cm magasságban fonalat feszítettem ki. Barna és zöld színű “kukacokat” szórtam szét, amit a sünik kúszás-mászás közben gyűjthettek össze, majd az odujukba vihettek. A sünikéknek nagyon kellett vigyázni, hogy az avar alatt, azaz a fonalak alatt mozogjanak.

Ezután a fonalakra felülről lógattam nekik a kukacokat, melyet hátonfekvésben, szintén kúszva kellett gyűjteniük.

Mivel a háton való kúszás több gyermeknek nehezére esett, melynek hangot is adtak, így kiegyeztünk abban, hogy csak 2 kört játszunk háton, a többit “simán” kúszva. Nagyon fontosnak tartom, hogy a játék motivációját fenntartsam és a gyerekek szívesen játszák a fejlesztő játékokat. Ilyen esetben, amikor kifejezik nem tetszésüket, általában megbeszélem velük, hogy még egy körben adjanak bele mindent és utána úgy játszunk, ahogy ők szeretnének.
Megfigyeléseim alapján, az utolsó “nem kívánt” körben sokkal jobban teljesítenek, és tényleg mindent beleadnak, mert én is hajlok az ő kívánságaik felé.

Participáció

Te hallottál már a demokratikus nevelésről? Ezzel a hozzáállással  az óvodapedagógus igazán figyelembe tudja a gyermekjogokat venni és tesz azért, hogy a mindennapok elégedetten teljenek.

30 órás akkreditált képzésre jelentkezhetsz ebben a témában, 100%-osan online!

Tudj meg többet!

Mesének az “Igelkinder” című mesét választottam, aminek a bemutatására kölcsönkértem a gyerekek előzőnek papírtányérból készített sünijeit.

1634935613409_img_72611650109085821220048
img_20211021_104257161691314926804326

A mese színhelye a héten a földön maradt, így a szabadjáték során is használható volt. A nagyobb lányok többször oda is ültek, kiegészítették a helyszínt mindenféle sajátkészítésű dologgal még.

A mindennapos tervezést rettentően flexibilisen kezelem. Az esetek nagy részében nincs fixen kitalálva a téma és a megvalósítás. A gyerekekkel közösen alakítom a napokat a szükségleteikhez igazodva.

Jelenleg a vegyes csoportom 40 százaléka 3 év körüli, van két pelenkás, egy integrációs (SNI) gyermek is, így a szabad játékba integrált individuális nevelést helyezem előnybe. Máshogy nem is menne kiegyensúlyozottan és nyomás nélkül. Teljesítési nyomásra pedig sem nekem, sem a gyermekeknek nincs szükségük.

Fontos, hogy vigyázzak magamra, mentálisan fitt maradjak, amennyire lehet stressz és túlterhelés mentesen.

Imádom amit csinálok.

Ha ezt szeretném később is folytatni, kevesebb elvárást kell magam elé tenni, kevesebb tervezést, több spontaneitást. Így tartható fenn a saját motivációm is.

Tudtad? Pedagógiai szaktanácsadóként intézményi szintű változtatásokban kísérek kisebb-nagyobb teameket, hogy megtalálják a nekik legmegfelelőbb stresszcsökkentő változásokat.

Előző bejegyzéseim hasonló témákban: