Mikulás ünneplése félelem nélkül

A legtöbb gyermek alig várja a Mikulást.
Pucolják a cipőcskéket, énekeket és verseket tanulnak. Amikor viszont megérkezik a “Nagyszakállú” rémálommá válik számukra a történet: félnek tőle, mert idegen, fura a ruhája és kér valamit az ajándékokért cserébe:

  • “Jó voltál idén? Szerinted megérdemled a csomagot?”
  • “Megígéred, hogy jövőre jobban viselkedsz?”
  • “Azt hallottam, hogy sokat veszekedtek a testvéreddel és anyukáddal és nagyon rossz kislány voltál. Igaz ez?”
Mikulás ünneplése félelem nélkül

A gyermek a Mikulás fogadása közben rengeteg érzelemmel viaskodik: örül, izgul, mert ajándékot kap, de fél is, nyomás van rajta hogy elég jó volt-e, megkaphatja-e a csomagot. Egyfajta stressz nehezedik az apró gyermekek vállára: “teljesítenem kell”.

Ha a legfrissebb humanisztikus gyermekképből indulunk ki, hogy minden gyermek egyedi és a provokatív viselkedésük nem szándékos “rossz” cselekedet, hanem a tanulási folyamatok velejárója, akkor a régimódi, megrovó és büntető Mikulásképnek nincs helye a 21. századi pedagógiában.

Tanácsadásért kattints IDE

Ez mit jelent számunkra

Azt, hogy újra kell gondolnunk a Mikulásünnepséget, a Mikulás autoriter személyét és be kell ismernünk, hogy a gyermekek viselkedése NEM fog megváltozni, mert a Mikulással riogatjuk. Amit ezzel elérünk az csak az, hogy a gyermek szorongani fog a Mikulással való találkozástól, valamint a személyes kompetenciák fejlődését gátoljuk azzal, ha folyamatosan egy felettük álló, mindent látó szakállas bácsi dorgálásával fenyegetőzünk – aki nem mellesleg tényleg eljön és tudja, hogy milyen csintalanságokat követett el a gyermek. 

A gyermek énképe akár maradandóan sérülhet, ami pecsétet nyom az önbizalom, magabiztosság és önértékelés fejlődésére – “én tényleg rossz vagyok, a Mikulás is megmondta.“

Kattints ide

Hogyan lehet akkor máshogyan csinálni?

Hogyan tartsuk fenn a Mikulás varázsát anélkül, hogy a gyermekeket nyomás alá helyeznénk?

Minden felnőtt szereti nézni a csillogó gyermek szemeket amikor örülnek és minden felnőtt szereti elvarázsolni egy picit őket, egy olyan világba kalauzolni,ami csak az övék. Ez a Mikulás világa is, nem kell megszűnnie.

A mi óvodánkban a Mikulást minden tekintetben máshogy ünnepeljük, mint sok más óvoda és család. Mi szimplán, nem hazudunk a gyerekeknek.

A December 1-től minden gyermek behozhat az óvodába 1 db felnőtt zoknit (vagy karácsonyi zoknit) és felakasztva az óvodát díszítik. Minden gyermek tudja: ebbe fogja hozni a Mikulás az ajándékot 6-án.

Cukormentes ajándék Mikulásra – Töltsd le a Beszélgetőkártyákat!

img_20211203_0817384106668362470521475
img_20211203_075804134304974844014070

Katolikus óvoda vagyunk, így a valódi Szent Miklós történetét meséljük el: Ő egy török püspök volt, Mira városában élt. Nagy éhínség idején a püspök megtudta, hogy a kikötőben horgonyoz egy hajó, amely a bizánci császárnak visz gabonát. Megkérte tehát a hajósokat, hogy rakják ki a gabona egy részét a szükség enyhítésére. A hajósok először nem akarták teljesíteni a kérést, ám amikor Miklós megígérte nekik, hogy nem lesz bántódásuk, akkor átadták a gabona egy részét. Bizáncba érkezve, csodálkozva látták, hogy a gabona mennyisége nem csökkent. 1
Majd hozzátesszük, hogy azért ünnepeljük mi is Mikulás ünnepét, mert annyira jó ember volt, hogy mindig szeretnénk rá emlékezni.

Oktatást keresel?

Pedagógiai szaktanácsadóként, több éves felnőttoktatási és kommunikációs tréner tapasztalattal kisebb-nagyobb továbbképzéseket szervezek, szemináriumokat és előadásokat tartok intézmények és munkacsoportok számára.

Katt ide

A zoknikat a délutános óvó nénik és bácsik zárás után megtöltik és eldugják. Másnap reggel csodálkozva kérdezik a gyerekek, hogy hova tűntek a zoknik. Egyszerűen megint visszakérdezünk: szerinted hova lettek? Erre persze mosoly, kacagás és millió egy izgalmas válasz adódik a gyerekektől, amit élvezet hallgatni. Ha valamelyik gyerek noszogat minket, akkor megmondjuk, hogy nem láttunk semmit, mert az óvoda este zárva van. De nem kizárt, hogy valaki megszeretné tölteni a zoknikat….

Mikulás napján az egész óvoda összegyűlik a tornateremben és elmeséljük röviden a történetet még egyszer, valamint bemutatom a férjemet, Andrást a gyerekeknek. Ő lesz ugyanis a mai nap Szent Miklós.

miki33

(micsoda mázlim van, hogy rá tudom erre venni….)

Kattints ide

Ezután megkezdődik az ünnepélyes öltöztetés: a gyerekekkel közösen megbeszéljük, hogy milyen ruhát hord pontosan egy püspök, és minden ruhát ráadunk. Ezután kap egy szakállat is és püspök süveget, majd elbúcsúzik a gyerekektől: “Viszont látásra gyerekek, nemsokára jövök és hozok nektek valami meglepetést.”

Miközben a gyerekek a csoportszobában reggeliznek, a férjem ezúttal Miklós püspököt játszva bekopog, behozza a zsákját, köszönti a gyerekeket, általában mond 1-2 kedves szót, majd egyesével odaadja a gyerekeknek a megtöltött zoknikat.

Ilyenkor már a nagyok sem kérdezősködnek, hagyják magukat elvarázsolni egy pillanatra és átadják magukat az ünneplésnek.
Miklós püspök pedig nem kérdezi meg, hogy jók voltak-e vagy sem, csak kiosztja nagylelkűen az adományokat – ahogyan azt az igazi is tette.

Tanácsadás külföldre költözött családoknak:

  • Külföldre költöztök és nem tudod hogyan segítsd a gyermeked?
  • Többet tudnál meg az óvodaválasztással, beszoktatással, pedagógiai munkával és nézetekkel kapcsolatban?
  • Előttetek áll a beszoktatás és tippekre, tanácsokra volna szükséged?
  • Személyesen szeretnéd, hogy foglalkozzak a gyermekeddel?

Előző bejegyzéseim hasonló témákban: