Önszeretet – pedagógusoknak is jár!

"Pedagógus - (rém)álom hivatás?"

Az idei tél sem volt más, mint a többi. Továbbképzéseimen rengeteg pedagógus panaszkodott arról, hogy kimerültek és hiába érdekes a továbbképzés témája, valahogy nem igazán motiváltak. Nem tudják meddig tudnak kitartani , pedig nagyon szeretik a gyerekeket és a munkájukra hivatásként tekintenek. Ha csak a gyerekekkel kellene dolgozni, nem is lenne semmi baj, de…..

A kihívások, amikkel nap, mint nap szembe kell nézniük  többnyire a fizetés, a dokumentáció, az egyre többet követelő szülői hozzáállás és a társadalmi (nem) megbecsültség. Valahogy az az érzésük, hogy ők adnak, adnak és adnak, a csekélyke dícséret pedig igen kevés, amit néha- néha kapnak. Az önszeretetnek nyoma sincs…

Mégsem leszek pénztáros…

Hiába az alacsony megbecsülés a társadalom felől és hiába a rengeteg kihívás és nyomás, a legtöbb pedgagógus el sem tudná képzelni, hogy mást csináljon. Ugyan megfordul a fejükben, hogy beadják a jelentkezést az Aldiba, mert abból jól meg lehet(ne) élni, mégsem teszik meg ezt a lépést. Miért?

A gyerekek szeretete, a fejlődésük nyomonkövetése, a kezdődő életek elindítása és terelése valahogy mindig lök egyet abba az irányba, hogy ne adják fel. Vajon ez elég egy életpálya fenntartására?

Van egyéb is, ami motiváljon

Az önreflexiót minden pedagógus megtanulja a pályája legelején: tudjuk, hogy anélkül nem megy. 

Mi lenne, ha ezt a képességünket az önmagunk ápolására is felhasználnánk? Mi lenne, ha nem csak a pedagógiai munkára reflektálnánk, hanem önmagunk jólétére is?

Az önszeretet eltanulása és a saját magunkba vetett hitünk ápolása tartja fenn a belső motivációt. 

Amit az önszeretet jelent

Mi is az az önszeretet? Ezt a kérdést sokszor felteszem magamnak: Elmenni egy masszázsra? Megcsináltatni a frizurám? Esetleg elintézni, hogy egy órát nyugiban eltölthessek? Igazából ezeknek a megszervezése mind, mind plusz stresszt hoz az életembe és végül azokat a pillanatokat nem is mindig tudom úgy élvezni, hogy az igazán jót tegyen.

Azután megértettem.
A magammal való viszonyom az, ami mindent megváltoztat. Az, hogy mennyire okolom magam a hibákért amit a rendszer hiányosságai miatt követek el, mennyire tartom fontosnak, hogy mindenkinek megfeleljek, azt, hogy vasárnap a szabadidőm helyett inkább dokumentációt írok. Na nem!

Az önszeretet belül, legeslegbelül kezdődik el. Az, hogy megértem: nem nekem kell mindenkinek eleget tennem. Az egyetlen ember, akinek meg kell felelnem, az saját magam vagyok.

Tanuld meg, hogy neked kell tenned magadért

 

Minél jobban érezzük magunkat a bűrünkben, annál könnyebben és gyorsabban tudunk stresszhelyzeteken túljutni. Valami olyasmi ez, mint amikor szerelmesek vagyunk: ugyan egy pillanatra ki tud nyílni a zsebünkben a bicska egy-egy helyzetben, de amint a szeretett ember mellett vagyunk, már nem is olyan fontos az a bosszantó dolog.

Mivel tudjuk, hogy mi vagyunk a saját boldogságunk kovácsa, így annyit kell tennünk, hogy fenntartjuk magunkban az elégedettség és önszeretet érzését. El kell érnünk, hogy meglássuk magunkban a potenciált, realizálnunk kell, hogy mi miért vagyunk értékesek.

A pozitív gondolatok növelése

Az önszeretet két dologgal kezdődik meg:

1. újfajta figyelmet szentelek a belső hangomnak: Miért csinálom, akarom ezt?
2. pozitív gondolatokat gyűjtök

Kutatások kimutatták, hogy csak 2-3 százaléka a gondolatoknak tudatosan pozitív. Pedig a pozitív gondolatok pozitív érzelmeket eredményeznek, ami minden szempontból hasznos. Ha pozitívak az érzelmeim, pozitívan tudok én is másokhoz fordulni és elégedettséget, boldogságot, jó kedvet sugárzom magamból.

Arról, hogy negatív emberekkel, hogyan is bánjunk, már ejtettem pár szót (ITT). Most egy módszert mutatok, amivel a saját negativitásunkkat tudjuk elűzni.

 

Furcsán hazngzik, de működik. Próbáld ki te is ezt a módszert.

Tegyél reggel 10 babszemet a bal zsebedbe. Minden alkalommal, amikor valami jó dolog jut saját magaddal kapcsolatban eszedbe (“Azt, de jól áll nekem ez a nadrág!” vagy “Ezt sikerült most érthetően elmagyaráznom a gyerekeknek.”), akkor tegyél át egy babszemet a bal zsebedből a jobb zsebedbe.

A napod végeztével, nézd meg, hogy mennyi babszem vándorolt el az egyik oldalról a másikra. Amennyiben ezt a módszert egy hétig minden nap alkalmazod, meg fogod látni, hogy a hét végére, nem is elég 10 babszem! 

Saját boldogságod kovácsa te vagy

Amennyiben sok pozitív élményed van magaddal szemben és egyre többet vagy magaddal elégedett, úgy egyre könnyebben fogod túltenni magad olyan gondolatokon, amik megnehezítik a motivációd fenntartását. 

Minél elégedettebb vagy saját magaddal, annál kevésbé fog befolyásolni az, hogy mások mit gondolnak rólad. Mivel nem befolyásol mások véleménye, így könnyebben fogsz nemet mondani olyan dolgokra, amire jelenleg igent mondanál. Azaz nem fogsz megtenni olyan dolgokat, amiket úgy érzel, hogy nem a te feladatod lenne. Ezzel pedig elkerülöd a túlterheltséget és a vele járó zsörtölődést és negatív gondolatokat. A kihasználtság érzése szépen lassan elillan, mert megtanulsz határokat szabni.

Hogy ezzel önző lennél? 

Nos, az önszeretet önzőségnek tűnhet, de nem az. Azzal, hogy önszeretetet gyakrolsz, úgy megteszed azokat a lépéseket, amiket a környezeted nem: fenntartod a motivációdat és a pályán maradsz. Szerintem ez nem önzőség, hanem tudatos fenntartása a pedagógus társadalomnak.

5/5
"Érdekes, hogy az online tanácsadás alatt gyerekekről kérdeztem, mégis magamhoz lyukadtam ki. Valahogy nem elhanyagolható a tény, hogy aki gyerekekkel foglalkozik, folyamatosan ömagán is dolgozik. Örültem ennek a beszélgetésnek, nekem sokat segített."
M. Krisztina
Óvodapedagógus - Budapest

Kérdésed van? Írj nekem most!

    Comments are closed.