5 tanács a szülői értekezlet sikerességéhez

Kezdőknek és újrakezdőknek

A gördülékeny óvodai mindennapokhoz elengedhetetlenül szükséges, hogy az óvoda személyzete jó kapcsolatot ápoljon a szülőkkel. Szándékosan nem pedagógust írok, mert nem csak a pedagógusok találkoznak és beszélgetnek a szülőkkel, nem csak őket kérdezik meg arról, hogy milyen volt a nap.

Szülői értekezleten pont ezért nem csak a pedagógus van jelen, az óvodai kapcsolatok ápolásáért nem csak a pedagógus felelős. Fontos, hogy minden óvodai dolgozó az óvoda szerves és fontos részeként tekintsen magára: mindenkinek a munkája elengedhetetlen. Mindenkinek más a munkaköre és más feladatai vannak, de egyik sem fontosabb a másiknál és a szülőkkel való harmonikus együttmködésért mindnyájan felelősek.

Összeszedtem nektek 5 pontban, hogy mit tud tenni a dajka, a pedagógiai aszisztens és a pedagógus annak érdekében, hogy a kommunikáció és az óvodai mindennapok gördülékenyen teljenek.

1. Aggodalmak meghallgatása és eloszlatása

Minden szülő a legjobbat kívánja a gyermekének és meg van győződve róla, hogy csak ő tudja igazán megadni azt, amire szüksége van csöppségének. Ebben igaza is van, részben.

Az óvodai dolgozók feladata, hogy a szülők aggodalmait meghallgassák és komolyan vegyék. A szülőknek általában nincs tapasztalatuk gyermekcsoportokkal, így valósan aggódva néznek az átláthatatlan, kesze-kusza és turbulens mindennapok felé. Sokszor az aggodalom láthatatlanul tör felszínre, amit az óvodai dolgozók támadásnak vehetnek, mert úgy hangzanak, mintha a szülő megkérdőjelezné a hozzárétésüket. Jó tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy az aggodalmaskodó kérdések nem a dolgozók ellen irányulnak, hanem az ismeretlen helyzet felé.

A személyzet biztosítsa a szülőket arról, hogy a gyermekek jó kezekben vannak náluk is és megtesznek mindent azért, hogy a gyermek szükségletei ki legyenek elégítve, hiszen egy a cél: a gyermek jóléte, testi és lelki egészsége.

 

Tudtad?

Ha feliratkozol az ingyenes hírlevélre, olyan információkhoz juthatsz, amit nem osztok meg sem Facebookon, sem Instagrammon. Íratkozz fel most!

Kattints ide

2. Tudd, hogy mik a feladataid és beszélj erről a szülőknek

A munkaköröddel és a pontos feladataiddal legyél tisztában. Egyeztess a vezetővel, kérj pontos munkaköri leírást és beszéljétek meg ezt egy csoporton belüli értekezleten a többiekkel. Sok konfliktus elkerülhető azzal, ha a szabályok, feladatok és munkafolyamatok az elejétől kezdve le vannak tisztázva csoporton belül is, így az értekezleten a szülők kérdéseit a kompetenciádnak megfelelően tudod megválaszolni. Az ebéddel kapcsolatban érdeklődik a szülő? Válaszolja meg a dajka. A pedagógiai programról az óvodapedagógus számoljon be, és egészítse ki a gondolatokat a pedagógiai aszisztens példákkal. A szülők így látják, hogy jól tudtok együtt dolgozni és a feladatok tudatosan vannak felosztva. Ez biztonságérzetet ad a szülőknek, hiszen ti tudjátok pontosan, hogy mi és hogyan történik.

Extra tipp: foglaljátok össze nagyvonalakban a feladatköröket a szülőknek egy táblázatban, így tudni fogják, hogy kihez tudnak a kérdéseikkel fordulni és látják, hogy egy jól felkészült “team” várja a piciket. Légy nyitott a kérdésekre, viszont ha olyanban kérik ki a véleményed, ami nem a te hatáskörödbe tartozik, nyugodtan közöld ezt a szülőkkel: “A pedagógiai programot Zita készíti elő. Szívesen is szívesen éneklek a gyerekekkel öltöztetés közben, de ez nem célzott program, ezért erre a kérdésre nem tudok válaszolni.”

Amennyiben attól tartasz, hogy túl sok információt adsz a szülők kezébe, tévedsz! Ha te biztos vagy a kompetenciáidban és a feladataid egyértelműek, nincs titkolni valód. Ezt a szülők is értékelni fogják.

3. Add magad

A szülők tényleg RÁD kíváncsiak. Szeretnék tudni, hogy ki felügyel, gondoz és nevel helyettük míg ők dolgoznak. 

Ha nem szeretsz sokat beszélni, ne tarts kiselőadást. Ha viszont beszédes vagy, mondj nyugodtan két mondattal többet, mint a munkatársad. Fontos, hogy azt add, aki vagy – légy autentikus.

 

Semmi értelme a szülői értekezlet alatt egy olyan személynek kiadnod magad, aki nem te vagy. A mindennapokban gyorsan ki fog derülni, hogy aznap mellébeszéltél és ez rögtön egy rossz fönybe tűntet fel, nem tűnsz hitelesnek. Nem baj ha kezdő vagy, ne szégyeld. Mindenki elkezdte valahol!
Hidd el, jó vagy úgy, ahogy vagy! Ha ezt még senki nem mondta neked, hidd el tőlem ismeretlenül is! 

Az önszeretetről IDE kattintva olvashatsz többet.

4. Mutasd ki, hogy szereted amit csinálsz

A szülők másra sem vágynak, mint olyan óvodai személyzetre, akik tényleg szeretik a munkájukat és a gyerekeket. Mesélj el egy-egy kedves történetet magadról és a gyerekekről, mosolyogj miközben az óvodai életről mesélsz és mond is el szavakkal: “Szeretem a munkámat és amikor gyerekek vesznek körbe, ezért dolgozok ebben az óvodában.” Sőt, azt is elmesélheted, hogy miért döntöttél a szakma mellett, mi pluszt adnak a gyerekek, amit az előző munkahelyeden (ha máshol dolgoztál) nem kaptál meg. Ez akkor igazán fontos, ha kisebb közösségben, faluban dolgozol, ahol a szülők téged egy teljesen más oldaladról ismernek, mert előtte máshol dolgoztál.

5. Mindenki tiszta lappal kezd

Senki sem szereti, ha bármi miatt megbélyegzik. Sajnos sok felnőtt szerzett már negatív tapasztalatokat a családja, bőre színe, vallása, gondolkodás és egyéb múltbéli események miatt. 

Mindig jó azt hallani, hogy vannak emberek, akik képesek elvonatkoztatni ezektől és tiszta lappal indítani. Ahogy neked is, a családoknak is egy új tanév új lehetőségeket jelent. 

Biztosíts a szülőket arról, hogy nálad minden gyermek egyenlő és minden családdal igyekszel egyformán együttműködni. Neked a legfontosabb, hogy a gyermekek a legtöbbet tudják kihozni magukból és te megteszel mindent azért, hogy ez sikerüljön is. 

A szülői értekezlet természetesen nem csak arról szól, hogy magadról beszélj, viszont egy nagyon fontos része az értekezletnek.  Amellett, hogy téged megismernek,  szeretnék egymást is és az óvodai életet megismerni. Feszültség oldó, ha van az elején egy kis “bemelegítő” játék, ahol a szülők egymást megismerhetik, valamint a dolgozók bemutatkozása után pár általános információt elmesélnek anélkül, hogy a szülők ezt megkérdeznék:

Ezekben a témákban jó előre felkészültnek lenni:
→ A csoport összetétele – a csoportba járó gyermekek száma, neme, kora
→ A csoport mindennapi ritmusa: érkezési idő, tízórai, foglalkozások, alvásidő, udvari játék, uzsonna stb
→ A pedagógusi munka nagyvonalakban: mire fektet az intézmény hangsúlyt, hogy történnek a foglalkozások, milyen konzepcióval dolgozik az intézmény, stb.
→ Szülői elintéznivalók – milyen tárgyi dolgokra van szüksége a gyermeknek, mivel tudnak a szülők a mindennapokhoz hozzájárulni (pl:gyümölcsnap), stb.
→ Egyéb információk: allergiák a csoportban (név nélkül), óvodával együttműködő intézmények/személyek, jeles napok/ünnepek, vallási nevelés (ha van), stb.

Természetesen ennél több minden zajlik egy szülői értekezleten, én most csak a számomra legfontosabbakat foglaltam össze.

Kérdésed van? Egy bizonyos téma érdekel?

Ne habozz írni nekem!

  Előző bejegyzéseim

  Belefáradtam, hogy mindenre én emlékezzek

  A gyereknevelés nem egy lineárisan működő rendszer, ahol a feladatokat egymás után szépen sorban kell elvégezni. A reggeli ébredést követően nem jön egyértelműen mindig az öltözködés, a reggeli, az óvodába menet és a többi. Sokszor a rendszer kesze-kusza és ebben a tevékenység...

  Tovább olvasom

  3 indok a kötelező alvás eltörléséért

  A magyar óvodarendszer szerves részét képezi az alvás ill. pihenőidő, amikor szinte minden gyermek kötelezően ágyban fekve tölt 1- 1,5 órát.  Szándékosan ágyban fekvést írok, ugyanis sok gyermek nem tud alvásidőben elaludni, sok gyermek nem igényli napközben az alvást.  Az óvodáskorú gyermekek...

  Tovább olvasom

  Van választása egy óvodásnak?

  Online felmérés a gyermeki döntéshozatalról az óvodai jelek tekintetében -2022- Az Óvodai Nevelés folyóirat, módszertani szaklap  2022 novemberi lapszámában publikálva Az online felmérés adatai:  Résztvevők száma: 1608 fő Felmérésben résztvevők: óvodapedagógusok, óvodai dajkák, kisgyermeknevelők, gyógypedagógusok, pedagógiai aszisztensek  Felmérés időtartama: 2022/5/29 – 2022/7/10  Felmérést kitöltők...

  Tovább olvasom

  Comment 1

  1. […] bejegyzések 5 tanács a szülői értekezlet sikerességéhez Az önreflexió fontossága már óvodás korban Kóstoltatás, erőltetés és […]

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük