3 indok a kötelező alvás eltörléséért

A magyar óvodarendszer szerves részét képezi az alvás ill. pihenőidő, amikor szinte minden gyermek kötelezően ágyban fekve tölt 1- 1,5 órát.  Szándékosan ágyban fekvést írok, ugyanis sok gyermek nem tud alvásidőben elaludni, sok gyermek nem igényli napközben az alvást. 

Az óvodáskorú gyermekek alvásigénye igen eltérő tud lenni, emiatt sokszor előfordul a konfliktus a szülők és pedagógusok között. A szülők arra panaszkodnak, hogy a gyermekek este nem fáradtak és későn alszanak el, mert az óvodában kialudták magukat.   Sok esetben hallani a szülőktől, hogy a gyermeke otthon már nem alszik délutánonként, az óvodában viszont unalmukban elalszanak, mert nem kelhetnek fel az ágyukból. Ezzel szemben az óvoda szokásai nemigazán teszik lehetővé az alvás eltörlését, vannak teendők amiket az óvoda személyzete alvásidőben végez el.

Tekintsük meg most az alvást a gyermekek oldaláról és gyermekjogi szempontból is. A gyermekeknek is legalább annyi joguk van az alvásidőbe beleszólni, mint a felnőtteknek.
Elvégre is ők alszanak, vagy éppen nem.

1; Az alvás egy egyéni szükséglet

Az, hogy egy egyénnek, ez esetben egy gyermeknek, mennyi alvásra van szüksége, az teljesen individuális. Minden gyermeknek más alvásigénye van, ezért nem lehet átlagot húzni és az alvást kötelezővé tenni.

A napközbeni alvásigény sok tényezőtől függ: hogy és mennyit aludt a gyermek éjjel, hogyan és mit játszott napközben, mit evett és ez mennyire terhelte meg a szervezetét, stb. Egy 2005-ben készült tanulmány szerint* a 2 és 6 év közötti gyermekek elenyészően kevés, 14%-a alszik napközben. Ez azt jelenti, hogy az óvodás életkornak megfelelő szükséges 10-13 órás alvásigényt az éjszakai alvás kielégíti és nincs szükségük az akár 1,5 órás kötelező alvásidőre.

Ahogy az alvásigény napközben kevés lehet, úgy előfordulhat az is, hogy egy gyermek extrém sok alvást igényel és fáradt. Az alvást igényló gyermeknek is épp olyan fontosak a szükségletei, mint a kevés alvást igénylőnek. A pedagógiai munka nem más, mint ezen szélsőséges igények megfigyelése és ezen igényekhez igazított napi ritmus kialakítása. Az átlagolás és mindenkire vonatkozó kötelező szabályok nem alkalmazkodnak az individumhoz, ezért elkerülendőek.

2; Gyermekjogok az alvás tekintetében

Ugyan a Gyermekjogi Egyezményt már több, mint 30 éve aláírta Magyarország, némely területen még nem része a mindennapos gondolkodásnak a tény, hogy a gyermekek jogi személyek és jogaik vannak. A gyermekek joghordozók, a felnőttek a jogok betartásáért felelős képviselők – ez azt jelenti, hogy a felnőtt kötelessége a gyermekjogok érvényesítése.

A Gyermekjogi Egyezmény 13-as és 14-es cikkje kimondja, hogy a gyermekeknek joguk van az őt érintő kérdésekbe beleszólni és a felnőtteknek a gyermeki véleményt figyelembe kell venniük.

Ez esetben a gyermek beleszólhat abba, hogy le szeretne-e feküdni, vagy sem. A gyermek véleménye, miszerint az alvás szükséges-e számára vagy sem fontos és figyelembe kell venni. 

Tipp: Amennyiben a gyermek nemet mond a lefekvésre, de mi a teste jelzéseiből (pl. szemdörgölés, ásítás) arra következtetünk, hogy fáradt, úgy alternatív pihenési lehetőséget ajánljunk fel. Így a gyermek pihenés közben maga is érzékelheti a teste jelzéseit és dönthet arról, hogy mégis ledől-e aludni, vagy sem. A gyermek végső döntését el kell fogadnunk, akkor is, ha nekünk más a véleményünk.

Nem mellesleg azzal, hogy a gyermeket hagyjuk dönteni a saját testéről, úgy dolgozunk azért, hogy egészséges önképet tudjon kialakítani és tisztelje a testét és jelzéseit. Ez a szexuális prevenció első lépcsője: “Én testem, én döntésem”.

3; Nincs benne az Óvodai Nevelési Alapprogramban, hogy minden gyermeknek kötelezően aludnia vagy feküdnie kellene.

Az óvodai nevelés alapprogramja szerint** az óvodai nevelés feladata a pihenés szokásának kialakítása. Arról nincs benne szó, hogy ennek milyen formában kell megtörténnie, sőt arról sincs benne szó, hogy milyen hosszú ideig kell a szokásként kialakított pihenőidőnek lennie. 20 perc? 30 perc? 1 óra?

E mellett fontos megkülönböztetni a pihenést az alvástól, ezért maga az alvásidő kötelező megtartása, ágyban fekvéssel nem szükségesen betartandó szabály. Nem indokolt a pihenő időt kötelezően ágyban fekve megtartani.

A pihenőidő fogalma pedagógusonként változik – valakinek a csendes puzzle vagy olvasás is pihenésnek számít, míg vannak pedagógusok akik a zenehallgatást, meseolvasást helyezik előtérbe pihenéskor. A csoport igényeinek folyamatos megfigyelése fontos, hogy a pedagógus életkornak és egyénnek megfelelően találjon ki pihenési formákat – esetleg 30 perc meseolvasás, és aki nem aludt el, ők halkan könyvet nézegethetnek? Talán a kisebbek az ágyból, a nagyobbak színezés közben hallgathatják a felolvasást? 
Rengeteg lehetőség van az pihenés megszervezésére.

Óvodai élet alvásidő nélkül?

Az óvodai alvás eltörlése magával hozza a kérdést: lehetséges lenne az óvodai életet kötelező alvásidő nélkül megszervezni? Ha igen, akkor hogyan? És egyáltalán ez egészséges-e, ha a gyermekek nem pihennek a nap folyamán?

Mint fentebb írtam, az alvás és pihenés között különbséget kell tenni. Alvásra nem, de pihenésre minden gyermeknek szüksége van az egészséges fejlődéshez . Alvásra nem lehet valakit kötelezni és azt sem lehet megtiltani, hogy elaludjon az, aki fáradt. A alvásszükséglet kielégítése rettentően fontos az egészséges agyi működéshez.

Tapasztalatom az, hogy lehetséges az optimális pihenés megszervezése és lehetséges a gyermekek különböző igényeit figyelembe venni. Nincs másra szükség, mint a megszokásoktól elrugaszkodni és alteratívák után kutatni.

Az én németországi csoportjaimban eddig ezek az alternatívák váltak be:

  1.  Pihenés ágyak nélkül: az óvodában ahol dolgozom nincsenek ágyak a csoportszobákban, de van egy olvasó sarok, ahol szőnyeg van. A szobában vannak takarók és párnák, amik játékidőben szerepjáték kellékei, pihenés időben a kisebbek alvásra használnak. Ebéd után minden gyermek elhelyezkedik az olvasó sarokban: aki akar hoz párnát és takarót és lefekszik, aki szeretne csak odaül. Körülbelül 20-30 perc meseolvasás következik, van amikor 40 – a gyermekek döntenek a meséről és a meseolvasás hosszáról. A fáradt gyerekek (többnyire a 3 évesek, mert vegyes csoportom van) ez idő alatt elszenderednek, amire a meseolvasás végén mindenki figyel: óvatosan felkelnek és választhatnak maguknak halk játékot a csoportszobában: rajzolás, puzzle, könyvnézegetés, társas, stb. 
  2. Pihenés külön szobában: az előző óvodában volt külön alvós szoba a kisebbeknek. A személyzet megbeszélte, hogy 12 és 13:30 között ebbe a terembe jöhetnek a gyerekek meseolvasásra és alvásra. A gyermekek döntötték el minden nap, hogy mennek-e vagy sem. A pihenő terem felügyeletét az óvoda személyzete megszervezte és felosztotta, úgy , hogy minden nap másik felnőtt volt a csendes teremben – szerencsére a konyhás nénik és a főnök is olvasott fel, így ez igazi team-feladat volt. A gyerekek számára vonzóvá tettük ezt a lehetőséget, így a gyerekek szívesen éltek vele. Akik pedig nem voltak fáradtak, tudtak csendesen játszani.
  3. Pihenés a fa alatt: főleg nyáron szoktuk azt csinálni, hogy ebéd után minden csoport rögtön kimegy játszani és kinn olvasunk és pihenünk. Szerencsére nagy az udvar, így tudunk csendes helyet keresni és oda meghívni a gyerekeket. Itt van egy extra szabály: aki leült a mesélős pokrócra, a mese végéig ott kell maradnia, hogy ne zavarja se a pihenést, se a meseolvasást. Ez nagyon jól szokott működni.

Az óvodai élet átszervezése mindig óriási kihívás a főnökségnek is és a személyzetnek is. Feltételez egy pozitív attitűdöt és egy megoldásorientált hozzáállást. Én bíztatnék mindenkit, hogy próbálja meg, ha úgy érzi változásra van szükség. 

Segítségre van szükségetek?

Mint óvodai tanácsadó a gyermekjogokkal és azok mindennapos megvalósításával is foglalkozom. Az alvásidő átszervezése is ebbe a témába tartozik, amit perspektívaváltás nélkül nehéz megtenni. Vedd fel velem a kapcsolatot és dolgozzunk együtt, ajánl a gyermeked óvodájának is!

Katt ide

Farsang – szabad jelmezválasztás

Ki nem élvezte gyerekként a beöltözősdit és a farsangi mulatságot?! Nem véletlen, hogy az óvodások egyik kedvenc időszaka ez, ilyenkor minden lehetséges és a képzelet birodalmában bármi megtörténhet. Ebben a varázslatos pár...

tovább...

3 indok a kötelező alvás eltörléséért

A magyar óvodarendszer szerves részét képezi az alvás ill. pihenőidő, amikor szinte minden gyermek kötelezően ágyban fekve tölt 1- 1,5 órát.  Szándékosan ágyban fekvést írok, ugyanis sok gyermek nem tud alvásidőben elaludni,...

tovább...

Van választása egy óvodásnak?

Online felmérés a gyermeki döntéshozatalról az óvodai jelek tekintetében -2022- Az Óvodai Nevelés folyóirat, módszertani szaklap  2022 novemberi lapszámában publikálva Az online felmérés adatai:  Résztvevők száma: 1608 fő Felmérésben résztvevők: óvodapedagógusok, óvodai dajkák, kisgyermeknevelők,...

tovább...

Kóstoltatás, erőltetés és Gyermekjogok

Biztos vagyok benne, hogy minden óvodapedagógus és szülő számára fontos, hogy a gyermekek megfelelő mennyiségű és minőségű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételt fogyasszanak. Az étkezés is része az egészséges életre való...

tovább...