A sikeres kommunikáció nem (csak) nyelvhez kötött

A májusi Gordon szakmai konferencia egyik előadójaként a nemzetközi családokkal való együttműködésről tartottam egy előadást, melynek főbb gondolatait szeretném veletek is megosztani. Arra a tapasztalatra épült az előadásom, hogy az idegen nyelv elsajátítása nem jelent rögtön sikeres kommunikációt, ennél többre van szükség. A nyelvtani szerkezetek mellett elengedhetetlen a használható techikák ismerete, mely számomra egyértelműen a  Gordon-módszer lett. Megtanulásával értékelés és ítéletmentesen tudjom a világ legkülönbözőbb térségéből érkezett családokkal a kapcsolatot felvenni és az esetleges mindenapi konfliktusokat kezelni.

Az előadás első részében az életteremről beszéltem

Első fólia

Fontosnak tartottam elmesélni, hogy egy olyan nagyváros vonzáskörzetében élek, ahol közel 1,5 millió ember él együtt. Ennek pedig közel az 1/3-a nem német állampolgár. 

Ez már csak azért is kiemelendő, mivel az óvodába járó gyermekek és családjaik sok esetben minimálisan vagy egyáltalán nem beszélnek németül és sokszor a kultúrájuk is eltér az európaitól. Ez egy olyan kihívás számomra, amivel a magyarországon dolgozó pedagógusoknak kevéssé kell megbírkózniuk.

Majd meséltem még a továbbképzésekről is, melyek vezetése közben nagyon fontos a résztvevők gyökereit megismernem a gördülékeny tanulás szempontjából. A legtöbb tanulóm ugyanis patriarchális, igen hagyományos családból érkező, többnyire arab térségből származó hölgy, akik gyermekek nevelésével szeretnének foglalkozni Németországban. Ez a tény már önmagában is elég ahhoz, hogy meglássuk: a német demokratikus nevelési elvek sikeres átadásának előfeltétele az ő kultúrájuk valódi ismerete és elfogadása.

Hogy miért fontos más kultúrák, vallások és szokások megismerése, elfogadása és miért nem állhatunk úgy hozzá, hogy “mivel ide jött, tudta mit vállal és alkalmazkodjon ő”?

Nagyon egyszerű: ha valaki azt érzi, hogy megértik és elfogadják olyannak amilyen, akkor ő is sokkal nyitottabb lesz az elsőre furcsának tűnő gondolatokkal szemben és ő is kölcsönös együttműködést mutat. Ez nem teória, ez a tapasztalatom.

Szülői értekezlet és a különböző elvárások

Második fólia

Az óvodapedagógusként megtapasztalt mindennapos kihívásaimmal folytattam az előadást. Egy konkrét példával szemléltettem a sokféle nevelési nézet találkozását és az abból adódó lehetséges konfliktusokat: 

Amikor szülői értekezletet tartok, tapasztaltam már olyan helyzetet, amikor az ázsiai teljesítményalapú elvárások találkoztak az arab térségből ismert fiú-lány nevelési különbségekkel. Ehhez hozzájött az ismert  német demokratikus nevelési hozzáállás, melyből egy feszült beszélgetés alakult ki.
Óvodapedagógusként a feladatom az is, hogy a szülői közösség elvárásai között zsonglőrködjek a gyermekek jogait, jólétét és fejlődését szem előtt tartva a hesseni nevelési terv alapján. Mondanom sem kell, az ilyen helyzetek nem könnyűek és minden ilyen alkalommal hálás vagyok, hogy Gordon által megtanultam az üzenetek mögé látni és az ilyen konfliktushelyzeteket viszonylagosan hideg fejjel kezelni.

Az előadás ezzel természetesen nem ért még véget

Harmadik fólia

Az óvoda-szülő partneri kapcsolata akkor tud csak valódi együttműködéssé válni, ha a felek egymásra egyenrangú félként tekintenek. A demokratikus társadalmak alapja az elfogadás és tolerancia, melyben valódi dialógus tud kialakulni. A valódi dialógus pedig azt jelenti, hogy valóban meghallgatjuk a másikat és a gondolatainkat egyértelműen fejezzük ki, így törénik meg egymás tényleges megértése. A Gordon módszer valóban alkalmas erre és megtanulásával használható tudást kap mindenki –  elsajátíthatóak a helyes “én-üzenetek”  és az értő figyelem technikája.

Igen, hihetetlennek tűnik, de ez akkor is működik, ha valamelyik fél nem beszélni tökéletesen helyesen az adott nyelvet. A hozzáállás ugyanis sokkal fontosabb, mint a nyelvtani szerkezetek. A nyelvtant is az iskolapadban tanuljuk, így nem furcsa, hogy a sikeres kommunikációt felnőttként a legjobban elsajátítani csak is “iskolapadban” lehet. És igen, ez egy tanulási folyamat, gyakorlással jár.

Pozitív visszajelzések

Az előadást követően többen is oda jöttek hozzám, hogy gratuláljanak és elmondják milyen érdekes volt számukra a beszédem és a példáim jól szemléltették a nemzetközi kommunikáció nehézségeit. Volt, aki kifejezetten kiemelte, hogy rég hallott ennyire lényegretörő és érdekes előadót, örült, mert nem volt vontatott és unalmas az előadásmódom.

Az “Együttműködő partnerség a gyermekekért szakmai konferenciát” Budapesten szervezte meg a magyarországi Gordon intézet. Előadótermet a Mária Kult művelődési házban találtak, erről készítettem is két képet. Csodás épület és a szervezés színvonalához méltóan patinás konferenciateremmel rendelkezik. A résztvevők száma elérte a 100 főt, eddigi előadásaim közül ez volt a legnagyobb létszámú. 

Mondanom sem kell, fantasztikus emberekkel ismerkedtem meg és felejthetetlen élményekkel gazdagodtam!

Szeretnél velem dolgozni?

Mint felnőttképzési referens, nagy tapasztalattal rendelkezem kisebb és nagyobb körű pedagógiai szemináriumok és workshopok szervezésében. Előadásokat tartok magyar és német nyelven szülőknek és pedagógusoknak, valamint tanácsadással kísérem a családok életét - online vagy élőben.

Kedvenc témám az óvodai demokratikus nevelés, ez az igazi szakterületem. Egy Magyarországon egyedi, általam szerkesztett 30 órás akkreditált képzést is elvégezhetsz online, vagy kérhetsz ebben a témában tanácsadást.

Vedd fel velem a kapcsolatot és beszéljük meg, hogy téged miben tudlak támogatni!

Katt ide