Alkoholmentes sör gyerekeknek?

Nyár, meleg, strand – sok felnőttnek a jéghideg sör épp úgy a vízpart elengedhetetlen része, mint a strandtörölköző vagy a strandröplabda. Mi a helyzet a gyerekekkel? Ők ihatnak-e sört, amiben nincsen alkohol? Hiszen, ha alkoholmentes, akkor igazából ártalmatlan. Igaz ez? Ennek jártam utána és leírom nektek mire jutottam.

Valamennyi alkohol maradhat benne...

Ugyan vannak olyan sörmárkák, melyek cimkéjén “alkoholmentes” olvasható, mégis előfordulhat, hogy minimális mennyiségű alkoholt tartalmaznak. Ez nem meglepő, hiszen a készítési eljárása az alkoholos “szőkének” is és az alkoholmentesnek is sokban megyegyezik. Két típusú eljárás a legelterjedtebb, amivel kivonják az alkoholt a egyébként alkoholos sörökből: forralással vagy szűréssel.

“… az alkoholmentes sörök 6 százalékos sörléből készülnek. Minimális alkoholt egyébként (legfeljebb 0,5 térfogatszázalékot) az alkoholmentes sörök is tartalmaznak.” (1)

Az alkoholmentes felirat tehát megtévesztő lehet, a napjainkban igen kedvelt ízesített sörök esetében is.

0,0% alkoholtartalom - ez tényleg csak üdítő

A sörgyártás egyik nagy hazájában, Németországban a sörkészítés szabályozása szigorúan kimondja, hogy amelyik terméken 0,0% alkoholtartalom szerepel, abban tényleg nem lehet egy csepp alkohol sem. Ez a tény igen megnyugtató lehet a szülők számára, hiszen tudjuk: a németek nem viccelnek, ha szabályokról van szó.

Tehát a német gyártású, 0,0%-os sörök biztosan csak üdítők, aminek sör íze van. Ezzel szemben ne tévesszen meg senkit az “alkoholfrei” azaz alkoholmentes cimke, itt ugyanis a szabályzás 0,5% alkoholtartalomig elnéző. Erre jó ügyelni. (2)

Pár példa a 0,0%-os német gyártásű sörökre: Krombacher, Bitburger, Schöfferhofer, Paulaner, stb.

Ez természetesen nem zárja ki, hogy más nemzetek alkoholmentes söreit is ténylegesen alkohol nélkül tudjuk élvezni. Én, mint Németországban élő magyar, szimplán a német szabályozásban bízom a legjobban.

Alkoholmentes - most akkor káros vagy sem?

A kérdés jogos, melyet valóban végiggondolva nem lehet egyértelműen megválaszolni. 

Azt biztosan leszögezhetjük, hogy a ténylegesen alkoholmentes sörök, egyfajta üdítők, melynek sör jellegű íze van. Ha biztosak vagyunk abban, hogy 0,0%-os sört adunk a gyermeknek, annak nincsen veszélye a gyermek fizikai fejlődésére. Nem mellesleg a sör maga egészséges, hiszen többféle vitamint is tartalmaz és átlagosan alacsonyabb a cukortartalma, mint a gyümölcsleveknek. 

Abban az esetben viszont, ha nem vagyunk egészen biztosak benne, hogy ténylegesen minimális alkoholt sem tartalmaz, inkább ne adjunk gyerekeknek belőle. “Még ha az akár fél százaléknyi alkoholtartalmú italok alkoholmentesnek is számítanak, ez a koncentráció ugyanolyan hatással van egy kisgyermek szervezetére, mint egy klasszikus sör egy felnőttre” Petr Popov, a prágai Központi Kórház addiktológiai kutatóintézetének vezetője. (3)

Most akkor káros vagy sem? – a kérdés nem csak a gyermek fizikai állapotára utalhat. Amikor gyermeket nevelünk, pontosan tudjuk, hogy attól, hogy valami a gyermek egészségére nem káros, még negatív kihatással lehet a mentális jólétére illetve hosszútávú kövezkezményekkel járhat. 

 

Pedagógus szemmel az alkoholfogyasztásról és minták átadásáról

 1.  Hamarabb hozzászoknak az alkohol ízéhez és gondolatához:
  Alkoholmentes sört fogyasztva a gyermek hozzászokik a (citromos) sör kesernyés ízéhez és a gondolathoz is, hogy ők sörfogyasztók, azaz a sör ízlik nekik. Ez magában horodozza azt a veszélyt, hogy a “valódi” sörhöz hamarabb és könnyebben nyúlnak, hiszen ismerős lesz számukra az íze.
 2. Szülői minták követése
  A gyermekek tudatosan és tudat alatt is másolják a szüleik viselkedését. Megfigyelhető már a 2-3 éves korosztálynál is, hogy  narancslével is koccintanak, utána pedig “ahhhh”-ot hallatva csapják poharaikat az asztalhoz, amennyiben ezt látják a szüleiktől – ez nem más, mint mintakövetés. Amennyiben a gyermek a sörözésben igazi partnerré válik, úgy az alkoholfogyasztás mintája sokkal hamarabb tudatossá válik, az alkoholfogyasztás károssága nem kerül előtérbe, ahelyett egy közös, kellemes tevékenységgé alakul.
 3. Az alkoholfogyasztás veszélytelenné válik
  Amennyiben a gyermekek már akár óvodás korban is sörözhetnek, azt a téves üzenetet kaphatják, hogy az alkoholfogyasztás egyáltalán nem veszélyes – akkor is, ha elmondjuk nekik, hogy ők alkoholmenteset isznak. Nekik ugye a sör, az sör, “felnőttes” ital, amit apa és anya is iszik… Így sokkal nehezebben tudják megtanulni a valódi alkoholfogyasztással járó igen is komoly rizikókat, hiszen a szüleik nem óvatossággal vezetik be őket az alkoholfogyasztás világába. A tudatos alkoholfogyasztásra való nevelés pedig egy kihívásokkal teli szülői feladat, melyet az alkoholmentes termékek nem támogatnak.  Egészen fiatal kortól a reklámokban is már azt látják, hogy az alkoholfogyasztás “menő” és otthon is ezt tapasztalva könnyebben belecsúszhatnak tinédzser korban a nem kívánt veszélyekbe. 
 • +1: Annyi féle üdítő létezik! 
  A jelenlegi piacon rengeteg gyermekeknek készült üdítő létezik. Amennyiben nincs kedvünk otthon limonádéval pacsálni vagy mindig vizet adni nekik, adhatunk gyümölcsleveket, hűtött tejitalokat és megannyi finomabbnál-finomabb nyalánkságot.
  Árban nem különböznek az alkoholmentes söröktől, üzenetben viszont igen: az alkohol nem gyermeknek való!
 

Tanácsadás?

Amennyiben kérdésed van, gyermekneveléssel kapcsolatos tanácsadásra van szükséged, keress fel.

Szívesen segítek a gyermeknevelés útvesztőiben elakadottaknak, a demokratikus nevelést tanulóknak és a gyermekjogok támogatóinak.

Kattints ide