A közös gondolkodás szabadsága

Hogyan add meg a gyerekeknek demokratikus neveléssel?

Az Óvodai Nevelés folyóirat, módszertani szaklap 2023 novemberi lapszámában publikálva

Több évnyi főiskolai tanulás, tömérdek pedagógiai előadás meghallgatása és rengeteg módszertani foglalkozástervezet megírása után, már gyakorló pedagógusként szembesülhetünk azzal a ténnyel, hogy valamről még nincs elegendő tudásunk.
Ez a hiányzó tudás nem más, mint a demokratikus nevelési módszerek ismerete, melynek megtapasztalása során válik a gyermekek számára igazán egyértelművé az, hogy mit is jelent demokráciában élni. Az a gyermek fog tudni felnőttként valódi demokratikus értékeket képviselni, aki maga is megtapasztalhatja azokat. A változást úgy a legkönnyebb elérni, ha a legelején kezdjük: az oktatásnál, nevelésnél.

A pedagógusok nevelési hozzáállása alapvetően meghatározza azt, hogy a gyermekek milyen tapasztalatokra tesznek szert az óvoda falain belül. Amennyiben a felnőtt tudatosan alkalmazza a demokratikus nevelési eszközöket, úgy lehetőséget ad a gyermekek számára az esélyegyenlőség, szólásszabadság, tolerancia és a szabad véleménynyilvánítás megtapasztalására és ezen értékek elsajátítására. Mi több, a pedagógus valóban tesz azért, hogy a gyermekjogok az óvodában is megvalósuljanak.

A demokrácia alapja, ahogyan a demokratikus nevelésé is az egyenrangúság és ennek gyakorlására az óvoda védett környezete tökéletes helyszínt biztosít. A pedagógus nevelés során a gyermekre, mint egyenrangú félre tekint, akinek beleszólása van abba, hogy az óvodai csoport életében mi és hogyan történjen: milyen témák legyenek feldolgozva, hova menjen a csoport kirándulni, milyen legyen a berendezés, milyen mesét olvassanak, stb. – természetesen életkornak megfelelő módon. Minden gyermek véleménye fontos és minden gyermeknek lehetősége van kifejezni a gondolatait és beleszólni a foglalkozások tervezésébe és a csoport életébe. Ennek van egy külföldön már régóta használt szakkifejezése: participáció.

A participáció definícióját Richard Schröder így fogalmazta meg: Pedagógiai szempontból participációnak nevezzük a részvételi demokráciát, azaz a gyermekekkel való közös döntést, közös tervezést, a gyermekek beleszólási jogát, egyenrangú részesedést és részvételét.

Első hangzásra ez egy lehetetlen feladatnak tűnik akkor, amikor az óvodai csoportok túlzsúfoltak és a pedagógus feje fölött tömérdek teendő tornyosul. A jó hír az, hogy ez nem egy plusz feladat, amit a pedagógusnak teljesítenie kell, hanem egy hozzáállás, aminek elsajátításával az óvodai élet részévé válik a demokratikus nevelés – ezt pedig utólag is lehet tanulni , diplomaszerzést követően is.

A demokratikus hozzáállás elméleti elsajátítása természetesen mit sem ér megfelelő participációs módszerek nélkül. Minden tudás akkor használható csak, ha vannak praktikus módszerek, melyek a mindennapos óvodai életbe átültethetőek és működnek.

Néhány a külföldön már elterjedt participációs módszerek közül:

  • Csoportkonferencia
  • Óvodakonferencia
  • Beszélgetőkör
  • Panaszfal

„A gyermekek akkor tudnak az óvodai élet tervezésében résztvenni, ha a felnőtt erre lehetőséget biztosít. A felnőtt feladata bevonnia gyermekeket a mindennapokba, az ő kezdeményezésére indul be a gyermekek kreativitása és fantáziája, ő nyitja meg a lehetőséget a közös ötletelésre. Mondhatni úgy is, a felnőtt adja meg a gyermekeknek a közös gondolkodás szabadságát a hatalmánál fogva.“ 

Az óvoda nem más, mint a társadalmunk kicsiben. A benne élők egy közösséget alkotva szervezik meg a mindennapokat és közösen dolgoznak azért, hogy az intézmény mindennapjai gördülékenyek legyenek. Nem csak a felnőttek, hanem a gyermekek is ennek a közösségnek a tagjai, így nekik is megvan minden joguk ahhoz, hogy életkornak megfelelően szerepet vállalhassanak annak működésében. A gyermekközpontú tervezés így átalakul: a demokratikus hozzáállással a gyermekekkel közösen történik az óvodai élet tervezése és szervezése, nem pedig a gyermek érdekeit nézve, a felnőtt által.  

Az óvodapedagógus szerepe talán még fontosabb, mint eddig volt, hiszen tudjuk:  óriási jelentősége van a nevelési hozzáállásának abban, hogy létrejön-e már óvodás korban a demokratikus értékekre nevelés, vagy sem.

★ A fenti idézet, amely nagyon jól összefoglalja a demokratikus nevelés lényegét, az #Újpedagógia egyik óvodapedagógusoknak készített akkreditált képzéséből származik. 

Ez a képzés az egyedüli jelenleg, ahol gyakorló pedagógusok valós és használható tudást szerezhetnek az óvodában is működő demokratikus neveléssel kapcsolatban.

Képzés neve: „Én is beeszólhatok a felnőttek dolgába“ – a demokratikus nevelés az óvodában, a participáció elsajátítása
Formája: 100% online
Időtartam/ kreditpont: 30 óra/ 30 kredit
Engedélyszám: 161/10/2023

További információ és jelentkezéshttp://ujpedagogia.hu/participacio

Tudj meg többet...

Előadót keresel?

Előadást keresel pedagógiai témákban? Gondoltál már arra, hogy jó lenne nem csak a továbbképzéseken hallani egy-egy fontos témáról, hanem akár az értekezleteiteket is színesítheted ezzel?

  • 100% online
  • az általad kívánt témában
  • az általad kívánt hosszúságban
  • kérésre nyomtatható anyaggal kiegészítve

Online???
Csak egy laptopra van szükség, amit mindenki lát és hall. Egy videóhoz hasonlóan megnézitek az előadást, majd élő beszélgetésben veszünk részt, ezért a videóval ellentétben:  reagálni és kérdezni is lehet. 

Hívj meg engem, dolgozzunk együtt!