Farsang – szabad jelmezválasztás

Ki nem élvezte gyerekként a beöltözősdit és a farsangi mulatságot?! Nem véletlen, hogy az óvodások egyik kedvenc időszaka ez, ilyenkor minden lehetséges és a képzelet birodalmában bármi megtörténhet. Ebben a varázslatos pár napban számtalan lehetőség adódik arra, hogy a gyerekek különféle karakterek bőrébe bújjanak és átéljék mind azt, ami egész évben nem lehetséges. Kipróbálhatják magukat királylányként, tűzoltóként, rendőrként és megannyi izgalmas meseszereplőként is. 

Mi köze a gyermekjogoknak a farsanghoz?

A farsang nem más, mint egy nagy szerepjáték, amikor feloldódnak a feszültségek, kérdések kerülnek megválaszolásra és biztonságos keretek között próbálhatják ki magukat a gyerekek – mindenféle szerepben szégyenérzet nélkül. Bátran választják a legkülönfélébb karaktereket, hiszen tudják: a farsang az “csak” játék.

A szabad döntéshez és véleménynyilvánításhoz ugyanis a gyerekeknek épp annyira joguk van, mint a felnőtteknek. Ezen jogokat az UNICEF Gyermekjogi Egyezmény 13-as és 14-es pontja tartalmazza, melyet Magyarország is 1989-ben aláírt.
Amennyiben tehát a felnőtt meghagyja a gyerekeknek a jelmezük választását és azzal kapcsolatos döntését, úgy támogatja ezen jogukat farsangkor. Legjobb, ha ezt beleszólás nélkül teszi és lehetőséget teremt a gyerek képzelőerejének szárnyalására – kötöttségek nélkül – Igen, létezhet ilyenkor rózsaszín kutya, fekete hercegnő, copfos kalóz vagy bármi, amit a gyerek fantáziája kitalál!

Fontos, hogy a farsangi öltözék kiválasztásakor ne korlátozza a felnőtt a fiú- lány kategóriákban való döntést sem. A gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy olyan kosztümbe bújjanak, amely kifejezi egyéniségüket és érdeklődésüket. A szabad kosztümválasztás azt jelenti, hogy a mókás karaktereket nemtől függetlenül minden gyerek választhatja.  Az évnek ebben az időszakában (is) gondtalanul ölthetnek szoknyát a fiúk és vehetnek fel szerelő jelmezt a lányok. Mivel a farsang a képzelet és a játék ünnepe, ezért mindenki számára lehetőség nyílik a szabad önkifejezésre. Dobjuk hát el a régi sztereotípiákat és engedjük, hogy a gyerekek valóban azok legyenek, akik lenni szeretnének, függetlenül attól, hogy ez egy hercegnő, egy szuperhős vagy akár egy űrlény.

Mint minden játék, a farsangi „ereszd el a hajam“ is több szimpla mókánál. Az ilyenkor felvett kötetlen szerepek komplexen segítik a gyermekek kompetenciáinak és készségeinek a fejlődését. Többek között a gyermek empátiát tanul, mert egy rövid időre belehelyezkedhet olyan emberek, állatok és karakterek bőrébe, amiben addig nem volt. Így tanulja meg más nézőpontját és érzelmeit a saját tapasztalásain keresztül megérteni.   
A gyerekek nem véletlenül szeretnek szerepekbe bújni és nem véletlen ragaszkodnak egy-egy karakterhez. A farsang, mint a legtöbb szerepjáték fontos szerepet játszik az érzelmek szabályozásának megtanulásában, belső konfliktusokat rendez és kiegyensúlyozottabbá teszi a gyereket.

Mi köze a farsangnak a mobbinghoz?

A 21. század egyik legnagyobb kihívása az egymás elfogadására való nevelés. Óvodáinkban és iskoláinkban egyre több a különböző nemzetiségű, kinézetű és családi háttérrel rendelkező gyermek. Lépten-nyomon botlunk csúfolódásba, amik látszólag ok nélkül történnek. Ha a csúfolódás nem egyszer fordul elő, hanem gyakran ismétlődik és a gyerekek csoportosan támadnak szavaikkal egy társukra, azt mobbingnak nevezzük. A szülők és pedagógusok széttárt karral állnak az ilyen esetek előtt, holott ez a fajta kiközösítés és megszégyenítés egyre fontosabb témává válik.

Azzal, ha a szülők és pedagógusok lehetővé teszik a gyermeki szabad döntést (farsangkor is), közvetítik feléjük a kívánt üzenetet: úgy szeretlek ahogy, elfogadlak olyannak, amilyen vagy és elfogadom a gondolataidat, véleményedet is. A gyerekek jelmezválasztását tiszteletben tartva jó példával élnek és megmutatják, hogy a harmonikus társas együttélés kulcsa az elfogadás.
A gyerekek akik ezt az elfogadást és az önrendelkezés lehetőségét kisebb-nagyobb élethelyzetekben a saját bőrükön megtapasztalhatják, többnyire maguk is elfogadóbbá válnak a társaikkal szemben és kevéssé hajlamosak a csúfolódásra. Nem véletlen: az önmagával elégedett és önmagáról döntéseket hozható gyermeknek nincs szüksége a másik elnyomására és nem érzi magát többnek attól, ha a társait porig alázza. Nem fogja a másikat csúfolni csak azért, hogy önmagát és a gondolatait érvényesítse és így szerezzen figyelmet.

A valódi prevenció egyik pillére a kiközösítés és mobbing ellen az önbizalmat növelő, önálló döntéshelyzetek. Ezek a kis lépések vezetnek egy empatikus generáció nevelkedéséhez, akik tapintattal bánnak egymással és fontosnak tartják egymás érzéseit.

Idén a farsang ne csak a jelmezek ünnepe legyen, hanem legyen a gyerekek szabad döntéshozatalának és önkifejezésének is az ünnepe, amiben példát mutatunk elfogadásból. A gyermekjogok érvényesítése a felnőttek feladata és felelőssége, erre pedig a gyerkek jelmezválasztása és a farsanggal kapcsolatos döntéseik teljes körű átengedése remek alkalmat biztosít.

Önismeret, kommunikáció

Tudtad? A tanácsadásaimon és kurzusaimon önismerettel és kommunikációval is foglalkozunk, hiszen ez az alapja a harmonikus kapcsolatoknak.

  • tanácsadás
  • továbbképzés
  • kommunikációs tréning 
Kérj ajánlatot

Amennyiben tanácsadásra van szükséged, cikkek írásával bíznál meg vagy más okból vennéd fel velem a kapcsolatod, itt is megteheted. Írj üzenetet most!