Hol vagytok óvó bácsik?

Az Óvodai Nevelés folyóirat, módszertani szaklap  2024 májusi lapszámában publikálva

Minden óvodában dolgozó tapasztalta már, hogy milyen csodálattal tekintenek a gyerekek a férfiakra, akik az intézmény falain belül tevékenykednek valamit. Legyen az a házmester, aki villanykörtét cserél, a szerelő, aki a csapokat szereli vagy akár egy apuka, aki vállalkozott az egyik csoportszoba kifestésére, mindegyiket csillogó szemmel nézik a gyerekek és a bátrabbak kérdésekkel árasztják őket el. Ha a gyerekek szerencsések, akkor van egy gondnok bácsi, aki néha napján feltűnik és szóba lehet vele elegyedni, de a csoportszoba küszöbét aligha lépi át férfi cipő. Hiába tűnik egyértelműnek, hogy nagy szükség lenne több férfi jelenlétére az óvodában, sajnos még 2024-ben sem mondhatja el minden város, hogy legalább egy férfit foglalkoztatnak óvodapedagógusként.

Az óvodai évek az iskolára, valamint a későbbi életre készítik fel a gyerekeket. Sajnos hiába vesznek körül minket az élet minden területén férfiak és a döntéshozók nagy része is férfi, egy átlagos óvodás sosem találkozik férfi nevelő személyzettel. 

Nem mondhatni átlagosnak, ezért nekem szerencsém van, hogy egy olyan intézményben dolgozhatok, ahol az intézményvezető mellett, a négy csoportból háromban van férfi óvodapedagógus. Többek között az én társam is egy 40-es évei elején járó, jó kedvű és motiváltan dolgozó fiatalember. Kivételes helyzetben vagyok, mivel egy olyan csapatban dolgozhatok, ahol az arányok viszonylag egyensúlyban vannak a nemek szempontjából és nap, mint nap ennek a vegyes team-nek az előnyeit élvezhetem.

Online események: Nézz be!

Nagy kár, hogy a miénk a nemek tekintetében egy rendhagyó óvoda, hiszen a sokszínű személyzet pozitívan hat a gyerekekre, mindkét nemnek megvannak a maga sajátos jellegzetességei. Hogy miért olyan kevés az óvó bácsi egy visszatérő téma, sokat szoktunk a miértekről beszélgetni a kollégáimmal és a következő magyarázatot találtuk erre:

  • ·        Az óvodapedagógus szakmára nem tekint a társadalom férfias szakmaként, ezért már a tanulók között is alig találni férfiakat. A legtöbben még mindig csak nőkhöz rendelik a gyermekek gondozásának feladatát.
  • ·      Az óvodapedagógus fizetés nem vonzó a férfiak számára, hiszen más „férfiasabb” szakmákkal sokkal többet tudnak keresni. A nézet, miszerint a férfi a család fenntartója szintén erősíti ezt.
  • ·        A szülők egy része nem veszi jó néven, ha férfiak kísérik a gyerekeket a mosdóba vagy öltözteti át a gyerekeket, ami az óvodapedagógus egyik feladata. Sajnos ez a jogtalan félelem a túlkapásoktól, bántalmazásoktól és akár pedofíliától megakadályozza a férfiakat ennek a szakmának a választásában.

Hiába az előítéletek, a tapasztalatom azt mutatja, hogy a férfi óvodapedagógusokat imádják a gyerekek és pont olyan szívesen ülnek az ölükbe, játszanak velük, kérdeznek tőlük és bíznak bennük, mint az óvó nénikben. A kapcsolat a gyerekek és férfi óvodapedagógusok között teljesen más jellegű, mint a női munkatársakkal, a nemek közötti különbségeket a gyerekek is érzékelik és ezt egyáltalán nem bánják.

Egyrészt a férfiak hangja mélyebb, testfelépítésük többnyire erősebb, emiatt egy óvó bácsinak egészen más kisugárzása van már első ránézésre is, mint egy óvó nőnek. A fizikai adottságbeli különbség sokszor jól jön: nekik nincs szükségük a hangjukat felemelni ahhoz, hogy egy 20-25 fős gyerekcsapat játékba elmélyülve meghallja, eljött az összepakolás ideje. E mellet a férfi nevelők más szemszögből látnak dolgokat és a vezetett tevékenységek, projektek témája is más érdeklődési kört mutathat be. 

Tanácsadás?

Amennyiben kérdésed van, gyermekneveléssel kapcsolatos tanácsadásra van szükséged, keress fel.

Szívesen segítek a gyermeknevelés útvesztőiben elakadottaknak, a demokratikus nevelést tanulóknak és a gyermekjogok támogatóinak.

Kattints ide

Azoknál a gyerekeknél, akiket egyébként kihívás motiválni a csoportjátékokban és foglalkozásokban való részvételre, egy óvó bácsinak nagyobb sikere lehet. Legyen az focizás, barkácsolás vagy meseolvasás, a férfi jelenlét kifejezetten motiválóan tud hatni.

A szabad játék során megfigyelhető, hogy a fiúk szívesebben választanak olyan játékokat, ahol felmérik az erejüket, versenyeznek vagy harcolnak egymással – ami sokszor sírásba torkollik. Az ilyen játékokba könnyebben és szívesebben engedik a fiúk a férfiakat csatlakozni, így egy óvó bácsi személye játék közben előnyös lehet, a még ki nem alakult potenciális konfliktusokat csírájában el tudja folytani.

Azok a gyerekek is bizalommal fordulnak a férfi pedagógusokhoz, akiknek nincs, vagy csak kevés kapcsolatuk van férfiakkal, mert elvált szülők gyermekei vagy más okokból nincs férfi jelenlét az otthonukban. Különösen ezekre a gyerekekre lehet jó hatással a mindennapos férfi jelenlét, hiszen megadja nekik azt, ami az otthoni környezetükből hiányzik. Az óvó bácsik egyfajta példaképül szolgálhatnak számukra, ami az indentitásfejlődést számottevően befolyásolhatja. Az ONAP-ban megfogalmazottakat így igazán érvényesülni tudnak, miszerint az óvodai nevelés „a családi nevelés kiegészítője” és „az óvodai nevelés célja az, hogy elősegítse az óvodások sokoldalú, harmonikus fejlődését, a gyermeki személyiség kibontakozását, a hátrányok csökkenését“.

A mi óvodánk lehetőséget ad a szülőknek és érdeklődőknek hospitálni, egy-egy napot a csoportban eltölteni. Így mindenki személyesen győződhet meg a zavartalan működésről, valamint tapasztalatot szerezhetnek a férfi kollégák munkájáról is. Ezzel a hozzáállással mutatjuk meg, hogy nálunk nincs takargatni való és mindenkit szeretettel látunk. Az aggályaikat nyitottan kezeljük és szívesen válaszolunk a kérdéseikre. Miután a szülők is megtapasztalják a férfijelenlét pozitív hatásait és megismerik a személyét, többnyire úgy gondolják, hogy az ideális óvodai egyensúlyhoz szükség lenne minden csoportban egy-egy férfi pedagógusra. Az elsőre esetleg rosszalló véleményük megváltozik, félelmeik eloszlódnak és nem feltételeznek mást, csak jó szándékot velük kapcsolatban. 

Hiába tudjuk, hogy szükség lenne több férfi pedagógusra a nemek közötti arányok kiegyenlítésére, mégsem olyan egyszerű az érettségiző fiatalokat pályaválasztáskor erre a szakirányra meggyőzni. A potenciális fiatal férfiakra erősen hatnak a társadalmi sztereoptípiák, nem akarnak kilógni a sorból és egyedüliek lenni sem az iskolában, sem pedig később a munkahelyükön. Mivel kevés az óvó bácsi jelölt az iskolapadban, így az óvodákba sem jut mindenhova belőlük és nem növekszik a szakma népszerűsége sem a férfiak körében. Ez egy ördögi kör, mely orvoslásához társadalmi változásokra és célzott programokra lenne szükség. 

Demokratikus nevelés az óvodában:

A gondolkodásnak a modern kori férfiről meg kellene változnia, a feladatkörök elvégzését nem szabadna nemekhez társítani. Akár már kisgyermek kortól kezdve egy olyan közeg kialakítását kellene szorgalmazni, ahol a fiúkat és lányokat egyenlően, kivételezés nélkül buzdítanák a feldatok sokszínűségének elvállalására mind intézményi, mind családi szinten. E mellett szükség lenne olyan országos szintű programokra, amik vonzóvá teszik a fiatal férfiak számára ennek a szakmának a választását – erre egy jó és működő példa a „Mehr Männer in Kitas”[1] 2010-ben indított német országos program.

Az ugyan kísérletnek indult politikai kezdeményezés nem várt eredményt hozott, elindítása után már három évvel Németországszerte mintegy 20 000 férfi dolgozott bölcsődékben és óvodákban. A program kezdetén 3,9% volt a 6 év alatti gyermekeket gondozó intézményekben a férfi dolgozók aránya, ami mára több,mint a duplájára emelkedett. Jelenleg Németország szerte férfiak töltik be a 7,9%-át a gyermekgondozási munkaköröknek és ez az arány folyamatosan nő.

A kérdés tehát nem az, hogy szükség van-e férfiakra az óvodában és az sem, hogy jó hatással lennének-e a gyerekekre, hanem az, hogy milyen lépések kellenek egyéni, intézményi és országos szinten, hogy a férfi-női pedagógiai arány kiegyenlítettebbé váljon.

[1] „Több férfit az óvodákba” projekt egy 13 millió euróval támogatott országos program, melyhez 16 modellprojekt tartozik. Ezeket a modellprojekteket Németország szerte 13 tartományban útnak indították azzal a céllal, hogy férfiakat nyerjenek meg a gyermekgondozással kapcsolatos szakmákra. A modellprojektek tevékenységei közé tartoznak információs buszok, iskolásoknak szóló szakmai gyakorlatok, nyíltnapok, önkéntes szolgálatok, mentorprogramok, valamint a férfiak számára szervezett kerekasztal-beszélgetések már óvodapedagógusként dolgozó férfiakkal, stb. –forrás: www.bmfsfj.de

Villám előadások

Rövid és lényegretörő előadást keresel pedagógiai témában, amivel színesítheted az értekezleteteket és szélesítheted a munkatársak nézőpontját? Gondoltál már arra, hogy jó lenne nem csak a továbbképzéseken hallani egy-egy fontos témáról?

Nagyon nehéz a szemináriumokon hallottakat professzionálisan és félreértések nélkül átadni a munkatársaknak. Egyszerűbb ezt a feladatot tapasztalt előadóra bízni, akitől a villám-előadás végén kérdezni is lehet.

  • 100% online
  • az általad kívánt témában
  • az általad kívánt hosszúságban
  • a lényegre koncentrálva
  • nyomtatható anyaggal kiegészítve

Online???
Csak egy laptopra van szükség, amit mindenki lát és hall. Egy videóhoz hasonlóan megnézitek az előadást, majd élő beszélgetésben veszünk részt, ezért a videóval ellentétben:  reagálni és kérdezni is lehet. 

Hívj meg engem, dolgozzunk együtt!